MAK Krimi

POTVRDENÉ: Kočner sa stretával s Tomanovou počas kauzy Čistý deň. Morálna devastácia, hovorí Blahová a žiada jej hlavu

Stretnutia potvrdil aj Úrad komisárky pre deti, ktorý Viera Tomanová riadi. Sama sa angažovala v prospech resocializačného strediska, ktoré napokon zatvorili.

Ilustračný obrázok k článku POTVRDENÉ: Kočner sa stretával s Tomanovou počas kauzy Čistý deň. Morálna devastácia, hovorí Blahová a žiada jej hlavu
Zdroj: TASR

Stíhaný Marian Kočner sa v minulosti osobne stretával aj s komisárkou pre deti Vierou Tomanovou, ktorá v minulosti bola ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny a poslankyňou za Smer-SD. Stretnutie potvrdil samotný Úrad komisárky.

„Pán Kočner navštívil Úrad komisára pre deti na základe jeho žiadosti sprostredkovanej bývalou riaditeľkou úradu a bývalým hovorcom úradu dvakrát za účelom informovania sa o pôsobnosti úradu a o možnosti riešenia problémov súvisiacich s detským klientom,“ odpovedal úrad nadácii Zastavme korupciu.

Podľa informácií Nadácie a Denníka N malo k schôdzkam dochádzať v čase, keď spoločnosťou rezonovala kauza Čistý deň. Išlo o závažné podozrenia zo sexuálneho zneužívania maloletých zverencov v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante.

Kauza vypukla pred tromi rokmi po tom, čo o nej informovala reportérka TV Markíza Kristína Kövešová a následne ďalšie informácie priniesla na blogu aj opozičná poslankyňa Natália Blahová.

Angažovanie a chybné závery

Úrad na otázku, či sa stretnutie Kočnera s Tomanovou týkalo práve tejto kauzy, neodpovedal.

„Stretnutia prebiehali za účasti dvoch odborných zamestnancov Úradu komisára pre deti, mali výlučne vecný charakter a zo strany úradu nedošlo k žiadnemu konaniu ani rozhodnutiu, ktoré by bolo v rozpore so zákonnými kompetenciami úradu,“ zaznelo z úradu.

Podľa najnovších informácií, ktoré vyplávali na povrch, sa počas kauzy Čistý deň nestretla s mafiánom Kočnerom len Tomanová. Osobné stretnutia prebiehali aj medzi Kočnerom a manželmi Tománkovcami, za asistencie bývalého príslušníka tajnej služby, v službách tohto mafiána, Petrom Tóthom.

Ten im mal podľa všetkého pomáhať s prípravou stratégie na zahladenie celej kauzy.

„V čase, keď Kočner s Tóthom pripravovali pre Čistý deň tlačovky a stratégie, aby zakryli sexuálne zneužívanie detí, čuduj sa svete, Tomanová sa s Kočnerom tiež zatvárala v kancelárii," komentuje aktuálne informácie Blahová.

„Kým som bránila deti a utešovala zúfalé matky, Kočnerovci sa snažili zahladzovať stopy. Otrasné svedectvo o tomto „sociálnom štáte. Otrasné svedectvo o morálnej devastácii," píše Blahová v stanovisku.

„Žiadame komisárku Tomanovú, aby verejnosti bezodkladne vysvetlila obsah svojich stretnutí s Mariánom Kočnerom. Pokiaľ dôveryhodným spôsobom nevyvráti podozrenia, že v tejto kauze stála na strane zločincov, je absolútne nevhodné, aby obhajovala práva detí na Slovensku a mala by opustiť funkciu," požaduje nezaradená poslankyňa Natália Blahová (DS).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM