Aktualizované Politika

Kažimíra vyzývajú na odstúpenie viacerí politici. Hlas-SD hovorí o prezumpcii neviny

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír by si mal vziať príklad z rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza a odstúpiť.

Ilustračný obrázok k článku Kažimíra vyzývajú na odstúpenie viacerí politici. Hlas-SD hovorí o prezumpcii neviny
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Vyhlásila to vicepremiérka a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) počas stredajšieho stretnutia s novinármi. Reagovala tak na jeho obvinenie z úplatkov.

Mal by odstúpiť

„Ja si myslím, že pán Kažimír by mal odstúpiť sám. Videli sme to pri všetkých funkcionároch, nominantoch Smeru-SD, či už to bol špeciálny prokurátor, šéf finančnej správy a ďalší funkcionári,“ poznamenala ministerka a dodala, že je nenáležité, aby na čele nejakej inštitúcie bol niekto obvinený.

„Nemôžete mať guvernéra NBS, pri ktorom je podozrenie, že nosil niekomu úplatky,“ dodala. Vyzvala ho, aby odstúpil aspoň do času, kým sa celá vec nevyšetrí a súd nerozhodne o vine alebo nevine.

Na otázku, či Remišová bude iniciovať odvolanie Kažimíra, ak sám neodstúpi, ministerka odpovedala, že odvolať guvernéra národnej banky je podľa súčasnej legislatívy mimoriadne ťažké, ak nie nemožné.

„Preto apelujem na pána Kažimíra, aby si zobral príklad z rakúskeho kancelára Kurza, ktorý pri podozreniach jednoducho odstúpil z funkcie." Kažimír je obvinený z prečinu podplácania. Obvinenie odmieta, necíti sa byť vinný zo žiadneho trestného činu.

Čaputová by zvažovala odstúpenie

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyhlásila, že pokiaľ by bola v situácii ako guvernér Národnej banky Slovenska a exminister financií Peter Kažimír, veľmi vážne by zvažovala odstúpenie z funkcie pre ochranu mena inštitúcie, ktorú teraz zastupuje.

Uviedla to v stredu v súvislosti s Kažimírovým obvinením. Dodala však, že rešpektuje prezumpciu neviny a o vine musí rozhodnúť súd.

„Je to jedno z mnohých obvinení. To, čo sa na Slovensku za posledné mesiace deje, je veľmi dôležitá očista a náprava správnym smerom. Nehovorím len o desiatkach obvinených, ale aj o tom, že vyše 20 ľudí sa už priznalo k spáchaniu korupčnej činnosti v minulosti. Je to nevyhnutný proces, ktorý musí pokračovať,“ skonštatovala prezidentka.

Prípadným návrhom na odvolanie Kažimíra z funkcie sa bude zaoberať, keď bude na stole. „Musia byť splnené zákonné dôvody, je to, samozrejme, na návrh vlády a po schválení parlamentom, ja som až na konci toho reťazca,“ poznamenala Čaputová.

Kažimír chce očistiť svoje meno

Aktualizované 16:25 Peter Kažimír neplánuje odstúpiť z funkcie. Vyplýva to z jeho reakcie na slová prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Chce očistiť svoje meno.

„Toto obvinenie priamo nesúvisí s činnosťou národnej banky. Pracujem na sťažnosti proti obvineniu. Nespáchal som žiadny trestný čin a budem si plniť svoje úlohy guvernéra aj naďalej,“ zdôraznil Kažimír.

„Toto obvinenie pociťujem a vnímam ako obrovskú nespravodlivosť a urobím všetko pre očistenie svojho mena a obranu inštitúcie, ktorú zastupujem,“ podotkol. Uviedol, že si váži hodnoty, ktoré predstavuje prezidentka SR, a jej stanovisku rozumie.

Prečítajte si aj:

Prezumpcia neviny

Aktualizované 12:50 Expremiér a líder opozičného Smeru-SD Robert Fico skonštatoval, že guvernér NBS Kažimír čelí obvineniu len preto, lebo niekto potrebuje jeho funkciu. Myslí si, že obvinenie Kažimírovi treba odmietnuť aj vzhľadom na dôkaznú situáciu. Podľa vlastných slov by Fico na Kažimírovom mieste z funkcie neodstúpil.

„Bol by blázon, keby odstúpil. Za čo? Za tento vymyslený príbeh?,“ uviedol Fico. Hovorí, že obvinenie Kažimíra je postavené len na výpovedi jedného kajúcnika, ktorý je aktuálne vo väzbe.

Prezumpcia neviny platí aj pri obvinení guvernéra Petra Kažimíra, obvinenie mu nebráni vo výkone funkcie. Skonštatoval to expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Treba podľa neho počkať, či sa ukáže, že ide o skutočné a nie vykonštruované obvinenie.

„Kažimír je obvinený, ale platí prezumpcia neviny. Myslím si, že mu to nebráni naďalej vykonávať pozíciu guvernéra NBS až do času, keď bude definitívne rozhodnuté. Ja mu verím, aj jeho vyjadreniam, že sa nič také nestalo,“ skonštatoval Pellegrini s tým, že jeho obvinenie stojí len na výpovedi jedného človeka.

Podotkol, že pri súčasnej situácii v polícii a podozreniach o manipulovaní vyšetrovania by na Kažimírovom mieste ostal vo funkcii.

Z medzinárodného hľadiska Pellegrini uviedol, že Kažimír je v pravidelnom kontakte so šéfkou Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardovou. Tá podľa neho určite o aktuálnej kauze vie. „Je na nich dvoch, ako sa dohodnú, aby nedošlo aj k diskreditácii ECB,“ uviedol.

Ak sa však chceme porovnávať s vyspelými demokraciami, treba podľa Pellegriniho pripomenúť napríklad, že aj po plagiátorských kauzách súčasní predstavitelia vlády ostali vo funkciách. Hovorí o znižovaní politickej úrovne. Vládne špičky podľa neho mali ísť príkladom.

Výzva SaS

SaS vyzýva guvernéra NBS Petra Kažimíra, aby sa vzdal funkcie. „Nejde ani tak o to, že Peter Kažimír dodnes nevysvetlil pôvod svojho majetku, ale o vznesenie obvinenia voči nemu, ktoré v konečnom dôsledku znamená poškodzovanie reputácie celého Slovenska,“ uvádza strana v stanovisku.

„Guvernér NBS ako člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky reprezentuje krajinu a takéto obvinenie preto nemôže v žiadnom prípade vzbudzovať dôveru u našich partnerov,“ dodala SaS.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM