Aktualizované Zo Slovenska

Exministra financií Petra Kažimíra obvinili z korupcie

Obvinenie voči guvernérovi Národnej banky Slovenska vzniesol Úrad špeciálnej prokuratúry.

Ilustračný obrázok k článku Exministra financií Petra Kažimíra obvinili z korupcie
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Guvernér Národnej banky Slovenska a bývalý minister financií Peter Kažimír čelí obvineniu z podplácania. Obvinenie vzniesol priamo Úrad špeciálnej prokuratúry. Ako prvý o tom informoval portál aktuality.sk s odvolaním sa na viacero nezávislých zdrojov.

Daňové konania

Obvinenie má podľa portálu súvisieť s daňovými konaniami. Kažimír mal v korupčnom prípade zohrať úlohu akéhosi kuriéra a priniesť vtedajšiemu šéfovi Finančnej správy Františkovi Imreczemu úplatok vo výške zhruba 50-tisíc eur. Vypovedať o tom má práve spomínaný Imrecze, ktorý je obvinený vo viacerých kauzách a spolupracuje s políciou.

Prokuratúra ani polícia informáciu zatiaľ nepotvrdili. „V tejto chvíli nie je možné poskytnúť žiadne informácie,“ reagovala pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Vinu odmieta

Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír odmietol obvinenie z podplácania. „Nemám žiadne informácie a nie som si ani vedomý porušenia zákona, zároveň som nikdy nemal ani žiadny záujem vplývať na akékoľvek konania,“ reagoval.

Bývalý minister financií tvrdí, že sa „necíti byť vinný zo žiadneho trestného činu“ a zároveň je podľa neho skutkový stav v uznesení nepravdivý a v samotnom odôvodnení chýbajú potvrdzujúce dôkazy.

Ako potvrdil jeho obhajca Ondrej Mularčík, podajú sťažnosť proti obvineniu z prečinu podplácania. Uznesenie o obvinení bolo Kažimírovi doručené v utorok. „Je obvinený z prečinu podplácania a voči obvineniu podáme sťažnosť,“ spresnil Mularčík s tým, že viac informácií aktuálne poskytnúť nemôže.

Foto: ilustračné

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM