Webnoviny - Svet

Renč chce ospravedlnenie ministerstva a TV Prima

WEBNOVINY.SK

Foto: Jan Handrejch BRATISLAVA 1. septembra (WEBNOVINY) – Režisér Filip Renč žiada ospravedlnenie od hovorcu českého ministerstva dopravy a televízie Prima za podľa neho nepravdivé výroky o výške jeho honoráru za prácu na kampani Nemyslíš – zaplatíš. Ak sa tak nestane, celú vec plánuje zveriť do rúk súdu za ohováranie a šírenie klamstiev. Hovorca českého ministerstva dopravy Karel Hanzelka totiž pre spravodajskú reláciu odvysielanú 27. augusta uviedol, že režisér kampane zinkasoval desať miliónov českých korún (vyše 402-tisíc eur). " Všetko má svoje hranice. Myslím si, že v tomto štáte chýbajú dve veci – prezumpcia neviny a zákon na ochranu osobnosti. Čokoľvek, čo urobí športovec, politik, umelec alebo iná osoba, ktorá je známa v médiách, je oveľa viac pozorované a takéto osoby sú šikanované za absolútne banálne veci, ktoré normálnym ľuďom prejdú, akoby nič. Hlavne si ale nikto nemôže dovoliť rozprávať a písať, čo mu práve napadne, malo by to byť aspoň trošku založené na pravde," citovala Renča webová stránka iDNES.cz. Narážal na obvinenie, že si ako režisér kampane pre ministerstvo dopravy vôbec dovolil byť účastníkom autonehody. „Naša firma spôsobila drobnú dopravnú nehodu, našťastie bez zranení, a mne bolo vytknuté, že si auto mojej firmy dovolí havarovať. Dovolí, pretože ja a ani môj kolega nie sme bohovia ciest. To sa jednoducho stane, ja som režisér a môj kolega producent,“ uviedol.

„Absolútne odmietam tvrdenia pána Hanzelku. Po prvé, nežijem z toho, že robím reklamné kampane, je to len súčasť mojej práce a nie alfa a omega môjho života. Je mi jedno, kto v tom bude pokračovať, či to budem ja alebo niekto iný. Ale nikto nemôže tvrdiť, že som za to dostal desať miliónov. Toľko stála maximálne výroba všetkých spotov dohromady, ale nie môj honorár. A ak toto niekto tvrdí, tak nech za mňa zaplatí dane,“ povedal nahnevaný Renč. Podľa neho celá kampaň stála 150 miliónov korún (6,036 milióna eur), v čom je započítaná napríklad bilboardová kampaň, nákup vysielacích práv v televízii, herci, kameramani či osvetľovači. „Budem vyžadovať ospravedlnenie od hovorcu ministerstva dopravy a od televízie Prima v tom vysielacom čase, v ktorom ma ohovárali a podávali klamlivé informácie. Keď mi pán Hanzelka povie, že to tak odhadol a že milióny ľudí si potom vďaka jeho odhadu v televízii vypočujú, že beriem desať miliónov za kampaň, ktorá je navyše humanitárna, musím sa brániť. Brali sme za to všetci – celý štáb, polovicu honorárov, ktorá sa berie za normálne spoty. Je to nadačná vec, robili sme to za výrobné náklady,“ vysvetlil. Ak sa ospravedlnenia nedočká, bude Hanzelku aj televíziu žalovať. Vďaka tomuto ohováraniu vraj môže stratiť množstvo práce, kredit, ale aj úctu svojej osemročnej dcéry. „Moja dcéra sa na tú televíziu pozerá a myslí si, že ocko je zločinec. To nedopustím,“ uzavrel.

Režisér havaroval v deň svojich 45. narodenín a z miesta nehody ušiel. Renč síce tvrdil, že nešoféroval, no podľa polície sedel za volantom modrého Subaru, s ktorým 17. augusta vrazil do Volva na križovatke ulíc Nademlejnská a Poděbradská v Prahe 9. Po tom, čo ho policajti vypátrali v blízkom autoservise, navyše odmietol dychovú skúšku na alkohol a taktiež odber krvi i moču. Podľa českých zákonov to znamená, že sa na neho prihliada, ako by mal v krvi do jedného promile alkoholu, a to je len priestupok. Polícia preto posunula prípad českému magistrátu, ktorý môže Renčovi udeliť maximálne dvojročný zákaz šoférovania a pokutu 50-tisíc českých korún (2 011 eur).

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM