Aktualizované Šport Zo Slovenska

Policajné šikanovanie či jazda pod vplyvom? Futbalová hviezda je v problémoch

Pred štartom kvalifikačného cyklu o postup na MS 2018 skončil v národnom tíme kontroverzný Stoch. Teraz je na pretrase iná repre stálica.

Ilustračný obrázok k článku Policajné šikanovanie či jazda pod vplyvom? Futbalová hviezda je v problémoch
Zdroj: TASR

Dlhoročný reprezentant a jedna z hlavných postáv úspešného ťaženia Slovenska v kvalifikáciách i na svetovom šampionáte 2010 a tohtoročných majstrovstvách Európy Vladímír Weiss ml. lieta v probléme. Podľa informácií televízie JOJ zastavila polícia v nedeľu ráno v Bratislave terénne auto, ktorého šofér sa odmietol podrobiť dychovej skúške. Za volantom mal sedieť práve Weiss.

Podľa zákona platí, že ak vodič odmietne dychovú skúšku, je posudzovaný ako keby nafúkal nad jedno promile, čo sa už považuje za trestný čin. V prípade dokázania viny mu hrozí až jednoročné väzenie.

PREČÍTAJTE SI: Vodič po nehode ani nereagoval: Krvná skúška ukázala závratných 5,15 promile!

Vladimír Weiss mladší
7
Galéria
Zdroj: TASR

Šikanovanie?

Športovcov právnik Juraj Kuráň pre web Netky.sk poprel, že by mal Weiss terénny automobil šoférovať.

„S maximálnym dôrazom protestujem a ohradzujem sa k informáciám, ktoré odzneli,“ reagoval.

„Informácia s uvedením celého mena a priezviska môjho klienta, ako aj obrazového záznamu je absolútne nepravdivá a dezinformujúca a porušuje práva môjho klienta na ochranu osobnosti, jeho cti a jeho mena," cituje portál vyhlásenie právnika.

V prospech dvadsaťšesťročného hráča katarského klubu Al-Gharafa hovorí aj prítomnosť očitých svedkov, ktorí majú potvrdiť, že na mieste šoféra nesedel. Kuráň informuje, že šoféra policajti nevyzvali k dychovej skúške a odberu krvi, čo ale požadovali od jeho klienta. „Vzhľadom na skutočnosť, že ide o pokračujúce nezákonné, arbitrárne a šikanózne konanie a postup vyšetrovateľov a službukonajúcich policajtov, využijem všetky právne nástroje na ochranu zákonných a ústavných práv môjho klienta, ktoré sú aj naďalej v tejto chvíli porušované pokračujúcim nezákonným zadržaním pána Vladimíra Weissa mladšieho," píše sa na webe Netky.sk.

Zdroj: YouTube.com

Vzniesli obvinenie

Podľa TASR obvinenie voči futbalistovi vzniesli, jeho právnik ale pôvodne tvrdil, že o ničom nevie. „Vypovedal skutočný vodič motorového vozidla, ktorého zarážajúco nikto nepodrobil dychovej skúške. Weiss, vodič a ďalšia osoba vypovedali, že Weiss nešoféroval," informoval Kuráň, ktorý doplnil, že jeho klient nemal zákonnú povinnosť podrobiť sa dychovej či krvnej skúške, keďže auto nešoféroval.

„Poverený príslušník Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I vzniesol na základe doposiaľ vykonaných procesných úkonov obvinenie z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky 26-ročnému Vladimírovi W. z Bratislavy. Vzhľadom sa súčasné štádium konania nie je možné bližšie informácie k prípadu poskytnúť," uviedla pre TASR Lucia Mihalíková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Krídelník slovenskej reprezentácie mal pondelňajšie predpoludnie stráviť v cele predbežného zadržania, aktuálne je na slobode.

PREČÍTAJTE SI: Futbalisti začali kvalifikáciu o MS 2018 zle. Doma podľahli Anglicku

Zdroj: TASR

S políciou už má skúsenosť

Weiss, ktorý je v Kozákovej nominácii na kvalifikačné duely proti Slovinsku a Škótsku, bol predvedený na výsluch, pričom to nie je jeho prvá takáto skúsenosť. Už pred rokom a pol bol spoločne s futbalovými kolegami Filipom Šebom a Filipom Oršulom účastníkom incidentu v jednej z reštaurácií v hlavnom meste Slovenska, počas ktorého rapera Pavla Remiáša niekto zasiahol stoličkou do hlavy. Šikovný futbalista vtedy označil rapera za feťáka.

V auguste tohto roka nezaradil tréner Slovenska Ján Kozák do nominácie na začiatok kvalifikácie stálicu nároďáku Miroslava Stocha. „Mohol byť vo výbere, ale udiali sa veci, ktoré sa udiali,“ hovoril skúsený kouč pred zápasom s Anglickom (0:1), pričom sa do éteru dostali informácie o jeho slovnej výmene so Stochom, ktorá stojí za rozhodnutím.

Mal by tréner Kozák v prípade, že Weissovi dokážu vinu, vyradiť krídelníka z reprezentácie?

Dočasne vyradený z kádra

Dvadsaťšesťročný Weiss nie je v nominácii trénera Jána Kozáka na blížiace sa kvalifikačné súboje o postup na MS 2018 so Slovinskom (v sobotu 8. októbra o 20.45 h v Ľubľane) a Škótskom (v utorok 11. októbra o 20.45 h v Trnave).

„Snažili sme sa s Vladkom spojiť, ale osobne sme s ním nehovorili. Jeho právny zástupca nás informoval, že v priebehu krátkej doby by mal medzi nás prísť.“

„Porozprávam sa s ním, ale rozhodol som sa, že počas týchto dvoch zápasov nebude k dispozícii, pretože na prácu potrebujeme pokoj.“

Reprezentačný tréner si počká ako dopadne vyšetrovanie tejto záležitosti. „Až potom budeme robiť ďalšie závery. Z toho, čo sa stalo, som smutný, pretože Vlada mám ako hráča veľmi rád. Je to pre nás užitočný, kľúčový hráč. Vo veľa zápasoch nám pomohol, alebo ich dokonca rozhodol," vyjadril sa Kozák.

Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM