ELA Správy

Raši v O 5 minút 12: Žiadny kontakt medzi Kočnerom a Ficom neexistoval

Vicepremiér Richard Raši opätovne vyzval k zverejneniu celej údajnej komunikácie obvineného Mariana Kočnera a prevereniu jej autenticity.

Ilustračný obrázok k článku Raši v O 5 minút 12: Žiadny kontakt medzi Kočnerom a Ficom neexistoval
Zdroj: TASR

„Som presvedčený, že žiadna komunikácia ani žiadny kontakt neexistoval,“ odpovedal na úvod relácie O 5 minút 12 v RTVS Richard Raši. Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu a podpredseda Smeru-SD Richard je presvedčený, že žiadna komunikácia a dohoda medzi obvineným Marianom Kočnerom a expremiérom Robertom Ficom, ktorú naznačuje údajná nahrávka s podnikateľom Michalom Suchobom, neexistuje.

Nikto nevie, čo je pravda

„Ja si myslím, že Kočnerov telefón obsahuje množstvo nahrávok s množstvom politikov, aj tých, ktorí sú v radoch opozície,“ uviedol Raši.

Vyjadrenia z komunikácie, ktoré sa objavujú v médiách, sú podľa neho stále iba dohady. Vicepremiér opätovne vyzval k zverejneniu celej údajnej komunikácie obvineného Mariana Kočnera a prevereniu jej autenticity.

Ako dodal v RTVS, nie všetkých tieto správy vyrušujú, lebo „nikto nevie, čo je pravda.“ Aj to podľa neho vysvetľuje, prečo sa zverejňovanie informácií dávkuje a stále sa „púšťa“ len niečo, čo súvisí so Smerom.

Raši preto vyzval, aby sa zverejnilo naraz všetko a aspoň by sa očistila politická scéna. „Potom nech sa nájde autorita, ktorá potvrdí, či je tá komunikácia pravdivá,“ dodal podpredseda Smeru-SD.

Bezpečnostná rada kvôli Suchobovi

Raši zároveň dodal, že nikto nemôže povedať, že by polícia za vlády Petra Pellegriniho nekonala. Narážal na kritiku predsedu strany Progresívne Slovensko (PS) Michala Trubana, že vyšetrovatelia spočiatku nechceli preverovať podvody Ladislava Baštrnáka či Kočnera.

Líder PS v súvislosti so zverejnenou nahrávkou medzi Marianom Kočnerom a podnikateľom v IT sektore Michalom Suchobom upozornil, že je dôvod zvolávať Bezpečnostnú radu štátu, a nie zvolávať ju kvôli Jaroslavovi Naďovi (OĽaNO). Suchoba je podnikateľom v IT sektore a dodával systémy pre finančnú správu. „Je tu podozrenie, že môže disponovať dôvernými informáciami, týkajúcimi sa daňových priznaní či ďalších interných správ,“ naznačil.

„Ak má niekto pocit, že je tu niečo netransparentné, tak tu máme políciu,“ reagoval Richard Raši zo Smeru. „Verím, že polícia si zverejnenú informáciu preverí a keď sa potvrdí, tak bude konať a vyvodí dôsledky,“ dodal.

Lex Haščák

Zákaz krížového vlastníctva v zdravotníctve, čiže zákaz vlastniť sieť lekární, poisťovňu aj zdravotnícke zariadenie, ale aj snaha vylúčiť vlastníctvo média a zároveň obchodovanie so štátom. O tom je dvojica návrhov zákonov lex Haščák, ktoré ešte v októbri predstavila koalícia PS-Spolu.

Obsahovo nemôže mať s lex Haščák nikto problém, vyhlásil vicepremiér Richard Raši zo Smeru. „Treba to však posúdiť po právnej stránke, či v tom zákone nie je nejaká časovaná bomba,“ dodal v RTVS na otázku, či Smer za opozičný návrh zákona z dielne PS/Spolu zahlasuje.

Raši v relácii viackrát pripomenul, že práve za pôsobenia Miroslava Beblavého ako štátneho tajomníka na ministerstve práce v rokoch 2002 až 2006 získala Penta najväčší vplyv v zdravotníctve. Kritizoval, že teraz pred voľbami PS/Spolu predkladá zákon, ktorý má vplyv finančnej skupiny obmedziť.

Strašenie stratifikáciou nemocníc

O návrhu reformy nemocníc, ktorý je v programe záverečnej schôdze Národnej rady SR, sa bude hlasovať a má šancu prejsť. To isté sa týka aj návrhu štátneho rozpočtu na rok 2020.

„Je potrebné si uvedomiť, že k návrhu stratifikácie nie sú ani tak odborné, ako skôr politické výhrady,“ upozornil Raši. Podľa neho je potrebné tieto výhrady vnímať v kontexte blížiacich sa volieb.

„Časť politického spektra zneužíva túto tému na strašenie, vyvolávanie obáv, že stratifikácia bude znamenať rušenie nemocníc v regiónoch,“ upozornil.

Preto bolo podľa neho potrebné presunúť tento bod z predchádzajúcej na najbližšiu parlamentnú schôdzu a využiť čas na konštruktívnu diskusiu a rozptýlenie obáv.

Kontext blížiacich sa volieb vicepremiér spomenul aj v prípade spochybňovania podpory časti koalície pre návrh štátneho rozpočtu. Mieni, že úvahy o rozpočtovom provizóriu sa nestanú realitou a návrh parlamentom prejde.

„Myslím si, že sa nájde racionálny prístup a zákon roka sa schváli, pretože v danej forme, v akej je predložený, je výsledkom toho, čo štát má a dokáže zabezpečiť všetky svoje funkcie,“ povedal Raši.

Rozpočet i 50-dňové moratórium

Podľa Michala Trubana je návrh rozpočtu odrazom toho, ako koalícia viedla krajinu v predchádzajúcich rokoch. „Ekonomické podmienky boli síce priaznivé, no ľudia majú stále menej, štát nie že nič neušetril, ale ešte sa zadlžil a zadlží sa ešte viac,“ vyhlásil Truban, naznačujúc aj obavu Európskej komisie z toho, že plánovaný deficit vo výške 0,49 % môže byť napokon výrazne vyšší.

„Európska únia návrh rozpočtu akceptovala,“ reagoval Raši. "Ambíciou je dodržať plánovaný deficit, návrh rozpočtu je realizovateľný a realistický,“ do­dal.

Truban je presvedčený, že do červených čísel by Slovensko vôbec nemuselo ísť, ak by bola vláda schopná šetriť a efektívne čerpať eurofondy či lepšie vyberať dane.

„Deficit nie je problém ako taký, ak by bol investičný,“ povedal Truban. "Toto je práve investičný deficit,“ kontroval Raši.

Podľa Rašiho zo Smeru je možné, že koalícia neprelomí prezidentkino veto k 50-dňovému moratóriu na prieskumy. Keďže na prelomenie veta prezidentky v prípade predĺženia moratória je potrebných 76 hlasov, je možné, že návrh v pléne parlamentu neprejde. „Môže sa stať, že sa to neprelomí, lebo tá sedemdesiatšestka reálna nie je,“ povedal na záver relácie v RTVS.

Raši v otázke povolebnej spolupráce opakovane vylúčil spojenie Smeru s ĽSNS, všetko ostatné sa bude podľa neho riešiť až po voľbách. Nevyrušuje ho ani to, že mnohé opozičné či mimoparlamentné subjekty dôrazne vylučujú dohodu so Smerom.

„Aj gazda tvrdil, že jeho strana do spolupráce so Smerom nepôjde a potom bola vo vláde. Všetko sa rozhodne až po voľbách,“ upozornil.

„Ja už teraz zarazím optimizmus pána Rašiho, my do spolupráce so Smerom nepôjdeme,“ povedal na to Truban.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM