Webnoviny - Svet

Rieka Kysuca stále v treťom povodňovom stupni

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Viktor Zamborský ČADCA 1. septembra (WEBNOVINY) – Rieka Kysuca je stále v treťom stupni povodňovej aktivity, podľa údajov Hydrometeorolo­gického ústavu v Turzovke už začala klesať, no v Čadci a Kysuckom Novom Meste naďalej stúpa. V Čadci momentálne prestalo pršať, v Horelici však rieke Kysuca chýba len 20 centimetrov, aby sa vyliala. „Práve sme boli na Horelici, kde chýba 20 centimetrov, aby vytopilo časť obyvateľov miestnej časti Horelica. Dúfame, že k tomu nedôjde, ale pripravili sme aj variantu na sťahovanie týchto ľudí do našej základnej školy. Momentálne prestalo pršať a čakáme, či tá hladina sa ustáli a bude klesať alebo bude stúpať. Ako náhle bude stúpať, tak pristúpime k ďalším opatreniam a samozrejme budeme povolávať aj hasičov,“ uviedol pre agentúru SITA primátor Čadce Jozef Vražel.

Situáciu v Čadci monitorujú dobrovoľní hasiči a mestskí policajti. Dopoludnia musel primátor povolať aj pracovníkov mestského podniku služieb a mechanizmy, ktoré nasadili do častí Milošová a Čadečka, kde zaplavilo priepusty. „Problémy máme aj priamo v centre mesta na Štúrovej ulici, kde tlačí spodnú vodu obyvateľom do pivníc cez kanalizačné odpadové rúry. Tam pomáhame ťahať vodu čerpadlami, ktoré máme k dispozícii,“ dodal Vražel, podľa ktorého majú podobný problém desiatky domov v celom meste. Na niektorých miestach voda odtrhla už aj breh a odkryla káble verejného osvetlenia.

Podľa údajov Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) tretí stupeň povodňovej aktivity v Žilinskom kraji už dosiahla aj rieka Oravica v Trstenej, úroveň druhého stupňa majú aktuálne hladiny toku Polhoranky v Oravskej Polhore, Studeného potoka v Oravskom Bielom Potoku, rieky Bystrice v Zborove nad Bystricou, Jalovčianky v Liptovskej Ondrašovej a Rajčanky v Poluvsí pri Rajeckých Tepliciach. V prvom stupni povodňovej aktivity je v Žilinskom kraji ďalších osem hydrometeorológmi sledovaných potokov a riek. Pred výskytom dažďov vystríhajú meteorológovia až do rána, do štvrtka do 2:00 platí prvý stupeň výstrahy pre Kysuce, Oravu, Liptov a okres Martin, kde sa miestami očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 30 až 50 mm.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM