Webnoviny - Svet

Rozhlas spustí tretiu stanicu, Rádio Junior

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 27. augusta (WEBNOVINY) – Rozprávky a ďalšie rozhlasové diela pre deti do 10 rokov prinesie už od 2. septembra tretie digitálne rádio Slovenského rozhlasu (SRo) – Rádio Junior. Rádio Junior, ako v poradí deviata programová služba Slovenského rozhlasu (SRo), začne po skúšobnej prevádzke od nového školského roka vysielať naostro. Pridá sa do rodiny už fungujúcich digitálnych staníc Klasika a Litera a rovnako by malo využívať najmä bohatý rozhlasový archív, ktorý ukrýva aj niekoľko desaťročí tvorby hier pre deti a pre mládež. Junior, „je rádio, ktoré je určené pre malých poslucháčov, pre poslucháčov v predškolskom a rannom školskom veku,“ povedal ďalej v rozhovore pre SITA programový riaditeľ SRo Ľuboš Machaj.

Rozhlas pôvodne uvažoval o tom, že Junior bude vysielať aj pre stredoškolskú mládež, no pri príprave jeho dramaturgie zistili, že by šlo o veľmi široký záber a ťažko by sa pre rádio zostavoval program. Junior tak ponúkne výhradne hry, rozprávky, publicistiku či hudbu a vzdelávacie programy pre deti. Rozhlas si chce získať čo najviac malých poslucháčov aj tak, že v spolupráci s ministerstvom školstva plánuje o rádiu informovať všetky predškolské zariadenia.

Chod trojice digitálnych rádií Slovenského rozhlasu koordinuje bývalý šéf Rádia Devín Silvester Lavrík a rádiá majú aj troch interných zamestnancov a jedného externého. Rádio Litera a Rádio Klasika patrili finančne pod Rádio Devín, no od polovice roka ich presunuli priamo pod programového riaditeľa SRo. Majú teda samostatné rozpočty. Podľa ekonomickej situácie sa vedenie verejnoprávneho rozhlasu rozhodne, či bude ďalej digitálne stanice rozširovať. Vysielanie všetkých troch rádií nie je finančne náročné, keďže ponúkajú už vyrobený a odvysielaný program. „Ak sa vyrieši financovanie verejnoprávnych médií a budeme vedieť presnejšie sa orientovať v našich možnostiach, tak určite budeme pokračovať v tomto trende. Chceli by sme naše vysielanie rozšíriť aj o hudobné stanice, ktoré budú cielenejšie zamerané na jednotlivých poslucháčov,“ povedal Machaj. Vie si pritom predstaviť digitálnu stanicu „zameranú na elektronickú hudbu, alebo na iné hudobné žánre, na džez a určite aj spravodajskú informačnú stanicu…, ktorá by poskytovala 24 hodín denne ľuďom informácie z rôznych oblastí spoločenského a politického života“.

Klasika a Litera väčšinu programu preberajú v upravenej podobe z vysielania Rádia Devín, no podľa Machaja ho dopĺňajú aj premiéry. „Chceli by sme do konca roka zabezpečiť dramaturgicky vysielanie Klasiky a Litery tak, aby už mali samostatnú dramaturgiu, keďže sme schopní pokryť digitalizáciou v našom archíve i tieto programové služby.“ Podľa Machaja by to znamenalo oddelenie vysielania Klasiky a Litery od vysielania Rádia Devín, a tým by bolo pestrejšie a zaujímavejšie. Rádio Junior si od začiatku vytvára dramaturgiu samé.

Rádiá nie sú šírené terestriálne, ale cez internet, konkrétne cez webstránku SRo – http://www.rozhlas.sk, kde sa dajú všetky stanice rozhlasu počúvať vo viacerých formátoch. Počúvať sa dajú aj cez satelit a Klasika a Literara i cez káblovú retransmisiu, konkrétne cez Magio. Pritom rozhlasové vedenie rokuje aj s ďalšími prevádzkovateľmi káblovej retransmisie.

Stanice vysielajú nonstop, čo umožňuje počúvať ich v akomkoľvek časovom pásme. Sú na to už aj dobré odozvy, tvrdí Machaj, podľa ktorého sa im už ohlásili poslucháči z Austrálie či z USA. „Je to pre nich jediný komunikačný kanál, kde počúvajú pôvodnú slovenskú kultúru“. Doteraz denne vysielanie týchto staníc počúvajú odhadom stovky ľudí. Klasiku a Literu pritom začal rozhlas vysielať skúšobne vlani v lete a od januára idú naostro.

Klasika, Litera a Junior sú zriadené najmä na sprístupňovanie bohatého rozhlasového archívu. V dlhodobom horizonte sú prípravou na prechod na digitálne vysielanie. Digitalizácia rozhlasového vysielania však na rozdiel od televízneho nemá zatiaľ určený termín. Rozhlas však časť zo svojich staníc chce zaradiť do prvého multiplexu digitálneho terestriálneho televízneho vysielania (DVB-T).

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM