Rôzne

ROZHOVOR s humenskou make-up artistkou Mirkou: Táto práca je splnením môjho dievčenského sna

Aké sú aktuálne trendy v oblasti líčenia a čomu by ste sa mali vyhnúť pri dennom líčení? Aj to a oveľa viac nám v rozhovore prezradila humenská make-up artistka Miroslava Kováčová.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s humenskou make-up artistkou Mirkou: Táto práca je splnením môjho dievčenského sna
Zdroj: Archív Miroslavy Kováčovej

Mala dva sny. Byť kozmetičkou alebo učiteľkou. No a dnes učí kozmetiku a vizáž… Popritom samozrejme líči a jej rukami prešlo obrovské množstvo dám. Prinášame vám veľký rozhovor s humenskou vizážistkou, resp. make-up artistkou Miroslavou Kováčovou.

Je pre vás vaša práca najmä prácou alebo ju považujete viac za svoju vášeň?

Moja práca je splnením môjho dievčenského sna a považujem ju za prácu, vášeň, umenie a dnes i za Boží dar.

Prečo ste sa rozhodli pre toto povolanie, resp. ako ste sa k nemu dostali?

Niekedy je šťastím, keď stretnete toho správneho človeka a tých som stretla viacero, ľudí ktorí vám umožnia splniť si sny, sú vám podobní, nadšení ako vy pre svoju prácu s chuťou sa neustále učiť a rozvíjať. To sa mi stalo, keď som pred 20 rokmi spoznala svoju kolegyňu Svetlanku, ktorá mi verila a poskytla mi šancu, ktorú si dodnes vážim. Určite to nebola náhoda, tie predsa neexistujú a všetko sa deje z nejakého dôvodu. Bolo tiež šťastím, že som mala skvelého učiteľa pána umeleckého maskéra, ktorý nám predal kúsok svojho umenia a tak postavil základy mojej ďalšej práce. A tiež keď som spoznala pani Oľgu Skysľakovú, ktorá mi verila čo sa týka mojej pedagogickej činnosti. V čase, keď som začínala, ešte veľa ľudí ani nepoznalo význam slová vizážistka, takže som musela často vysvetľovať, čo to vlastne robím. Svet farieb a kozmetiky ma fascinoval a fascinuje, hlavne kvôli tomu, že tu je stále niečo nové… Tak som si postupne doplňovala svoje vzdelanie i v oblasti kozmetiky, vlasového stylingu a samozrejme pedagogických zručností na vysokej škole. Učím a školím sa stále, pretože vývoj v tejto oblasti ide dopredu veľmi rýchlo…

Ako vyzerá taká bežná sobota vyťažovanej make-up artistky?

Ako pracovný deň, v ktorom spĺňa ženám ich sny o tom, ako by mohli vyzerať. Vnímam to, že sa stávam súčasťou najkrajšieho dňa mnohých neviest, aj keď len na krátku chvíľu a snažím sa okrem make-upu vytvoriť príjemnú a uvoľnenú atmosféru naplnenú radosťou. Som vďačná, že môžem mať prácu, ktorou robím ľuďom radosť a cítia sa potom krajšie.

Čo považujete za svoj najväčší kariérny úspech?

Za úspech považujem moje zákazníčky, ktoré sa vracajú a tešia sa na moje líčenie a aj keď na líčenie chodia ženy možno len raz do roka a niekedy prídu až po dlhšej dobe, je to potešujúce, ako stretnúť starého známeho, ktorého ste dlho nevideli. Tiež prácu v škole, keďže mojím snom bolo byť kozmetičkou alebo učiteľkou a dnes môžem učiť kozmetiku a vizáž a robiť to čo má baví. Samozrejme, tiež všetky úspechy v súťažiach na ktorých som bola ja i moje žiačky, keďže je za tým kopec driny, stresu a priprav, na ktoré chodím od roku 2007 až doteraz. V podstate sa mi v práci splnilo skoro všetko, čo som si priala, robila som líčenie na módne prehliadky, do klipu, i pre skvelé kozmetické značky. No ale najväčším úspechom je to všetko zladiť s rodinným životom a starostlivosťou o syna. Momentálne si plním ďalší sen tým, že som si spravila profil na instagrame (makeupart_by_mir­ka), kde môžem zdieľať svoje nadšenie pre make-up art.

Ste teda zároveň majsterkou odbornej výchovy. Sú podľa vás budúce humenské kozmetičky dostatočne talentované a ambiciózne?

Samozrejme, sú aj talentované a tiež ambiciózne. Mám bývalé žiačky, ktoré sú už moje kolegyne a tiež robia MOV i také, ktoré majú svoje vlastné kozmetické salóny alebo pracujú ako kozmetičky a som na nich veľmi, veľmi hrdá a teším sa z ich úspechov. Hrdá som i na tie, ktoré si vybrali niečo iné a k svojej práci pristupujú svedomito a zodpovedne. O ich talente svedčia mnohé úspechy na rôznych súťažiach v líčení, ktoré sme absolvovali spolu i zvlášť. Ja v kategórii dospelých, oni v kategórii žiakov.

Aké sú najaktuálnejšie trendy v oblasti líčenia?

Trendov v líčení je vždy viacero a tak si každá žena môže vybrať. Veľmi ma potešil trend “naturel”, kde sa dôraz kladie na prirodzené vyzerajúcu pleť bez nánosov, s make-upom, ktorý rozžiari a stále je pod ním vidno pleť alebo pehy. Jedným z trendov, ktorý sa mi nesmierne páči, je aj flaffi obočie, ktoré je prirodzené, strapaté, vyčesané a úžasne sa hodí k naturálnemu make-upu. Trendom sú určite tiež dvoj a viacfarebné linky na oči, kde jedná farba plynule prechádza do ďalšej. A keďže pre tento rok boli inšpiráciou 90-te roky, tak hnedé odtiene na pery a to tiež hlavne v tej naturálnej podobe tkz. “nude efekt“ či už matné alebo i s mokrým efektom.

Ak by ste mali zaškatuľkovať humenské ženy v oblasti líčenia – sú skôr konzervatívne alebo radi experimentujú?

Humenské ženy sú prirodzene krásne, neskutočne upravené a nastajlované a je jedno, aká je to veková kategória. Sú moderné, ovládajú trendy a tak ako všade, je tu veľa žien, ktoré majú radi klasiku, ale zároveň dosť veľa extravagantných žien, ktoré sa neboja experimentovať.

Niektoré vizážistky sú známe tým, že v súkromí najradšej chodia nenalíčené. Radíte sa tiež medzi ne? :)

Make-up je niekedy ako maska, za ktorú sa my ženy skrývame hlavne vtedy, ak máme pocit, že sme takto krajšie. V súkromí uprednostňujem úplne jednoduchý a ľahký make-up a výrazne červené pery. Oči si líčim výnimočné, keďže ich mám extrémne citlivé. Takže áno, určite často chodím nenalíčená a to nielen v súkromí, nemám takto problém chodiť ani na verejnosti. O to viac viem prekvapiť, ak niekde idem, vtedy naplno a rada využívam svoje schopnosti a rada experimentujem s cieľom prekvapiť.

Čomu by sa podľa vás mali naše čitateľky vyhnúť pri dennom líčení?

Takzvanej maske. Denný make-up by mal byť prirodzený, ľahký, mal by zvýrazniť krásne črty tváre a zohľadniť povahu nositeľky. To znamená, že denný make-up môže byť rôzny, presne tak aké rôznorodé sme každá z nás, aby každá z nás mohla byť originál.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Neunikla vám? Fotogaléria z dediny, ktorej hlasovanie prinieslo titul najkrajšia v Humenskom okrese…

V OBRAZOCH: Toto je ona, podľa ankety najkrajšia dedina v Humenskom okrese
20
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM