Webnoviny - Svet

Rozpustili Robotnícku stranu

WEBNOVINY.SK

Foto: BRNO 17. februára (WEBNOVINY) – Senát českého Najvyššieho správneho súdu (NSS) so sídlom v Brne vyhovel vládnemu návrhu a rozpustil Robotnícku stranu. O svojom rozhodnutí stranu rozpustiť informoval v stredu predseda senátu Vojtěch Šimíček. Počas štvordňového procesu sa snažil vládny advokát Tomáš Sokol presvedčiť sudcov, že Robotnícka strana sa odchýlila od svojho programu a v posledných rokoch systematicky porušuje ústavu a verejný poriadok a zároveň ohrozuje práva a základné slobody občanov.

Vládny podnet mal desiatky strán a približne 90 príloh. Podľa spisu, ktorý cituje policajné a bezpečnostné zložky, má Robotnícka strana blízko k neonacistickému hnutiu. Strana tiež porušuje zákon o združovaní politických strán a politických hnutí.

Stranu obhajoval pred súdom jej predseda Tomáš Vandas, ktorý označil proces za politický. „Vláda podala návrh na zrušenie Robotníckej strany pre jej neustále narastajúcu popularitu a podporu medzi verejnosťou,“ uviedol. Podľa neho dôkazy o protiústavnej činnosti strany v žalobe chýbali.

SITA/MEDIAFAX

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM