Kultúra Rôzne

RTVS má náhradu za Gombitovú: V Najväčšom Slovákovi ju nahradí hrdinský vojak

Finálová desiatka Najväčšieho Slováka sa mení. Po verejnom vyhlásení Mariky Gombitovej vedenie RTVS v snahe vyhovieť jej prosbe kontaktovalo vlastníka licencie – britskú BBC.

Ilustračný obrázok k článku RTVS má náhradu za Gombitovú: V Najväčšom Slovákovi ju nahradí hrdinský vojak
11
Galéria
Zdroj: TASR

Tvorcovia programu so zmenou súhlasili, a tak do Top 10 postupuje Jozef Gabčík. Slovenský vojak sa v nominačnom hlasovaní umiestnil na 11. mieste. TASR o tom informovala Silvia Turnerová zo sekcie marketingu a komunikácie RTVS.

Gombitová začiatkom januára vyjadrila prianie o vyradenie z ankety Najväčší Slovák. Vo vyhlásení na Facebooku uviedla, že by rada prenechala miesto osobnosti, ktorá je možno menej známa, avšak pre Slovensko z historického hľadiska výnimočnejšia.

Program Najväčší Slovák je licencovaným programom, ktorého vlastníkom a tvorcom je britská televízia BBC. Na taký veľký zásah do programu, akým je zmena finálovej desiatky, bolo potrebné mať súhlas tvorcov programu. „Tvorcovia projektu Najväčší Slovák v RTVS rešpektujú rozhodnutie stálice slovenskej kultúry Mariky Gombitovej a súčasne jej úprimne ďakujú za všetko, čo pre slovenskú kultúru a poslucháčov urobila,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Verejnosť od stredy (9. 1.) môže hlasovať za Jozefa Gabčíka.

Poslať hlas Gabčíkovi bude možné od 9. januára, presne od 0.00 h. Diváci za neho môžu hlasovať zaslaním SMS na číslo 9977 v tvare „NAJSLOVAK 2“. Divákom a fanúšikom Gombitovej, ktorí jej vo finálovej fáze od 1. januára zaslali hlas, budú za SMS vrátené peniaze.

Hlasovanie za všetkých desať nominovaných osobností bude prebiehať do 1. mája. Ukončené bude počas slávnostného vyhlásenia Najväčšieho Slováka, ktoré bude vysielané v priamom prenose na Jednotke. Dovtedy si budú môcť diváci pozrieť o jednotlivých finálových osobnostiach dokumenty spojené s diskusiou odborníkov. Prvý dokument odvysiela Jednotka v stredu 20. februára.

Foto: ilustračné

Marika Gombitová
11
Galéria
Zdroj: TA3
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM