Zo zahraničia

Ruskí vojaci čelia vážnemu obvineniu: Na Ukrajine má dochádzať k mučeniu civilistov

Mučenie, neľudské zaobchádzanie, ako aj svojvoľné zadržiavanie a nezákonné uväznenie civilistov patria podľa slov ľudskoprávnej organizácie medzi zjavné vojnové zločiny

Ilustračný obrázok k článku Ruskí vojaci čelia vážnemu obvineniu: Na Ukrajine má dochádzať k mučeniu civilistov
Zdroj: TASR/AP

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) obvinila ruské ozbrojené sily z mučenia vojnových zajatcov a civilistov na Ukrajine. TASR správu prevzala v noci na sobotu od agentúry DPA.

Mučení v zajatí

Rozhovory uskutočnené s desiatkami osôb v okupovanej Chersonskej a Záporožskej oblasti na juhu krajiny odhalili 42 prípadov civilistov, ktorých ruské sily buď nechali zmiznúť, alebo ich svojvoľne zadržali, uviedla HRW.

Niektorí z nich nemali žiadny kontakt s vonkajším svetom a mnohí boli mučení. Dvaja z troch vojnových zajatcov zomreli.

Vojnové zločiny

„Ruské sily zmenili okupované oblasti na juhu Ukrajiny na priepasť strachu a divokého bezprávia,“ povedala vedúca ukrajinská výskumníčka z HRW Julia Gorbunovová.

„Mučenie, neľudské zaobchádzanie, ako aj svojvoľné zadržiavanie a nezákonné uväznenie civilistov patria medzi zjavné vojnové zločiny, ktoré máme zdokumentované, a ruskí predstavitelia musia s takýmito prípadmi zneužívania okamžite skoncovať a pochopiť, že môžu a budú za to niesť zodpovednosť,“ dodala.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM