Správy Zo zahraničia

Zverstvo priamo na ulici: Matku autistického chlapca UPÁLILI ZAŽIVA!

Obeťou sa stala 35-ročná aktivistka a matka autistického dieťaťa, ktorá napokon podľahla rozsiahlym popáleninám.

Ilustračný obrázok k článku Zverstvo priamo na ulici: Matku autistického chlapca UPÁLILI ZAŽIVA!
Zdroj: pixabay.com

Stovky ľudí sa vo štvrtok v Mexiku zišli na protestoch vyvolaných ďalšou vraždou ženy. Obeťou sa stala 35-ročná aktivistka a matka autistického dieťaťa, ktorá v utorok podľahla rozsiahlym popáleninám. Polícia prípad vyšetruje ako možnú femicídu – vraždu ženy na základe jej rodovej príslušnosti, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Vyhrážky suseda

Útok na Luz Raquel Padillovú podľa výpovedí svedkov spáchali traja muži a jedna žena, keď ju v parku poliali alkoholom a zapálili. Udalosť sa odohrala v sobotu v meste Zapopan v štáte Jalisco.

Polícia medzičasom zadržala Padillovej suseda, ktorý sa jej už v máji vyhrážal, že ju upáli zaživa. Padillová sa predtým na sociálnych sieťach sťažovala na jeho správanie, napríklad na počúvanie hlasnej hudby, ktoré podľa nej negatívne ovplyvnilo zdravotný stav jej autistického syna.

Muža zatiaľ neobvinili z vraždy. Podľa svedkov nebol na mieste činu v čase útoku, uviedla prokuratúra.

Demonštrácie

V súvislosti so smrťou Padillovej demonštrovali vo štvrtok pred policajnou stanicou v Zapopane desiatky žien, ktoré vyčítali úradom nečinnosť a ľahostajnosť.

Aktivistka za práva zdravotne znevýhodnených ľudí Norma Villanueva kritizovala aj nulovú toleranciu v mexickej spoločnosti, ktorá neakceptuje deti so špeciálnymi potrebami, akým je aj Padillovej syn Bruno.

Ubližoval jej partner

K útoku na Padillovú došlo napriek tomu, že bola zaradená do špeciálneho programu. V minulosti bola obeťou zneužívania zo strany svojho bývalého partnera.

Podľa oficiálnych údajov je v Mexiku denne zavraždených v priemere desať žien. Mnohé z týchto prípadov nesú znaky rodovo podmieneného násilia.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador uviedol, že prípad Padillovej odráža „stratu hodnôt“, ku ktorej došlo „v neoliberálnom období“, čím mal na mysli obdobie pred svojím nástupom do funkcie. „Je to dehumanizujúci model, ktorý produkuje nenávisť, zášť a frustráciu,“ do­dal.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM