Správy Zo zahraničia

Separatisti v Donbase vyhlásili MOBILIZÁCIU: 700-tisíc civilistov má byť evakuovaných

Líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin oznámil, že podpísal dekrét o všeobecnej mobilizácii. Nasledoval ho aj líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR).

Ilustračný obrázok k článku Separatisti v Donbase vyhlásili MOBILIZÁCIU: 700-tisíc civilistov má byť evakuovaných
Zdroj: TASR

Vyzývam krajanov, ktorí sú v zálohe, aby prišli na vojenské komisariáty. Dnes som podpísal dekrét o všeobecnej mobilizácii. Vyzývam na všetkých mužov v DĽR, ktorí sú schopní držať v rukách zbrane, aby postavili na obranu svojich rodín, svojich detí, manželiek, matiek. Spoločne dosiahneme vytúžené a potrebné víťazstvo nás všetkých. Budeme chrániť Donbas a všetok ruský ľud,“ cituje tamojšia tlačová agentúra DAN z vyhlásenia Pušilina.

Všeobecná mobilizácia

Mobilizácia sa týka celého územia DĽR. Pušilin sa podľa agentúry DAN tiež rozhodol zabezpečiť „techniku pre potreby ozbrojených síl, iných vojenských útvarov a orgánov v množstvách určených mobilizačnými plánmi s prihliadnutím na zálohy“.

Dekrét o mobilizácii v sobotu na svojom mimoriadnom zasadnutí jednomyseľne schválilo všetkých 88 prítomných poslancov Ľudovej rady DĽR.

Luhansk sa pridal

K rovnakému kroku pristúpila v sobotu aj ďalšia samozvaná ľudová republika na Donbase – Luhanská (LĽR). Dekrét o všeobecnej mobilizácii podpísal jej líder Leonid Pasečnik. Z LĽR majú zákaz vycestovať muži vo veku 18 – 55 rokov.

Vedenie DĽR v piatok oznámilo, že plánuje evakuovať do Ruska približne 700 000 civilistov. Väčšina obyvateľov neuznanej DĽR hovorí po rusky a mnohým už Rusko udelilo svoje občianstvo.

Evakuácia má podľa separatistov chrániť životy tamojších civilistov, pretože ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj „čoskoro vydá rozkaz na útok“ na východnú časť Ukrajiny.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM