Zo zahraničia

Rusko EVAKUUJE personál diplomatických misií na Ukrajine: Z ambasády zvesili ruskú vlajku

Podľa rezortu čelia ruské diplomatické úrady v Kyjeve, Odese, Ľvove a Charkove opakovaným útokom, pričom viacerí ruskí diplomati boli vystavení vyhrážkam smrťou.

Ilustračný obrázok k článku Rusko EVAKUUJE personál diplomatických misií na Ukrajine: Z ambasády zvesili ruskú vlajku
Zdroj: TASR/AP

Rusko začalo v stredu evakuovať personál všetkých svojich diplomatických misií na Ukrajine, informujú o tom správy agentúry TASS a portál rbc.ru.

Evakuácia Rusov

„Evakuácia personálu sa už začala,“ uviedol pre agentúru TASS predstaviteľ ruského veľvyslanectva v Kyjeve. Podľa svedka agentúry Reuters zvesili z ambasády ruskú vlajku.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že z bezpečnostných dôvodov v blízkom čase evakuuje zamestnancov veľvyslanectiev a generálnych konzulátov na Ukrajine.

Podľa rezortu čelia ruské diplomatické úrady v Kyjeve, Odese, Ľvove a Charkove opakovaným útokom, pričom viacerí ruskí diplomati boli vystavení vyhrážkam smrťou a došlo údajne aj k podpáleniu ich vozidiel. Rezort zároveň skonštatoval, že ukrajinské úrady na tieto udalosti nereagovali.

Stiahli svojich diplomatov

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová v polovici februára informovala, že Rusko sa rozhodlo „optimalizovať personálne obsadenie ruskej zahraničnej misie na Ukrajine“.

Mnohé západné krajiny z obáv pred ruskou inváziou na Ukrajinu informovali o evakuácii alebo presune svojich diplomatických zamestnancov na Ukrajine. Spojené štáty americké vo februári napríklad oznámili, že dočasne presťahujú svoje veľvyslanectvo z Kyjeva do Ľvova, mesta na západe krajiny.

Po tom, ako Rusko v pondelok uznalo nezávislosť separatistických ukrajinských oblastí, Doneckej a Luhanskej, sa Spojené štáty rozhodli poslať všetkých svojich diplomatov na Ukrajine do Poľska, pripomína rbc.ru.

Ilustračné foto/budova ruského veľvyslanectva v Kyjeve

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM