Zo zahraničia

Rusko potrebuje viac vojakov: Navrhuje ZRUŠIŤ vekové obmedzenia pre vstup do armády

Ruská armáda v už 86 dní trvajúcej vojne na Ukrajine utrpela veľké straty, na základe čoho západní vojenskí analytici usudzujú, že Rusko nevyhnutne potrebuje zmobilizovať viac vojakov.

Ilustračný obrázok k článku Rusko potrebuje viac vojakov: Navrhuje ZRUŠIŤ vekové obmedzenia pre vstup do armády
Zdroj: TASR/AP

Zákonodarcovia v ruskej štátnej dume – dolnej komory ruského parlamentu – predložili návrh na zmenu zákona, na základe ktorého by mohlo byť zrušené vekové obmedzenie pre dobrovoľný vstup do armády. TASR o tom informuje na základe správy, ktorú dolná komora ruského parlamentu, zverejnila v piatok na svojej oficiálnej webovej stránke.

Zrušenie vekovej hranice

Podľa ruského zákona sa môžu v súčasnosti na vojenskú služby v Rusku dobrovoľne prihlásiť ruskí občania vo veku 18 až 40 rokov a cudzinci vo veku 18 až 30 rokov. Predložený návrh na zmenu zákon „o vojenskej povinnosti a vojenskej službe“ však navrhuje zrušiť hornú vekovú hranicu.

„Pre používanie veľmi presných zbraní a obsluhovanie zbraní a vojenskej techniky sú potrební špecialisti na vysoko profesionálnej úrovni. Prax nám ukazuje, že nimi sa ľudia stanú vo veku 40 – 45 rokov,“ vysvetľuje sa v návrhu zákona.

Tento dokument okrem toho predpokladá, že zrušenie vekového ohraničenia priláka na vojenskú službu potrebných špecialistov predovšetkým z radov ruských občanov – a to najmä do sféry medicínskeho zabezpečenia, do inžinierskych jednotiek, k technickej podpore, no i do iných oblastí.

Agentúra Reuters uvádza, že ruská armáda v už 86 dní trvajúcej vojne na Ukrajine utrpela veľké straty, na základe čoho západní vojenskí analytici usudzujú, že Rusko nevyhnutne potrebuje zmobilizovať viac vojakov.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM