Zo zahraničia

Rusko sa vyhráža bombardovaním Kyjeva. Tvrdí, že zabilo desiatky poľských žoldnierov

Koncom marca Rusko obvinilo Ukrajinu, že útočila bojovými vrtuľníkmi na sklad paliva v pohraničnom ruskom meste Belgorod.

Ilustračný obrázok k článku Rusko sa vyhráža bombardovaním Kyjeva. Tvrdí, že zabilo desiatky poľských žoldnierov
Zdroj: TASR/AP

Ruské ministerstvo v piatok vyhlásilo, že pri raketovom útoku neďaleko východoukrajinského Charkova zahynulo zrejme až 30 Poliakov bojujúcich po boku ukrajinských jednotiek. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zároveň varovalo, že zintenzívni útoky na Kyjev v reakcii v prípade ukrajinských útokov na ruskom území. Podľa ministerstva bola pri ruskom raketovom útoku vo štvrtok zničená zbrojárska továreň na predmestí Kyjeva.

Ruské strategické raketové sily podľa piatkového vyhlásenia ministerstva „eliminovali do 30 poľských žoldnierov“, keď zaútočili na dedinu Iziumske pri Charkove. Toto tvrdenie však nebolo možné nezávisle overiť.

Hrozia útokmi na Kyjev

„Počet a rozsah raketových útokov v Kyjeve sa zvýši v prípade akýchkoľvek teroristických útokov a sabotáží spáchaných kyjevským nacionalistickým režimom na ruskom území,“ uviedol rezort obrany v Moskve.

Súčasne uviedol, že ruská armáda zasiahla vo štvrtok večer „vojenskú“ továreň pri Kyjeve. Pri útoku boli podľa ministerstva použité riadené strely dlhého doletu typu Kalibr vystrelené z vojnových lodí alebo ponoriek.

Kyjev odmieta opakované obvinenia Moskvy, že ukrajinské sily podnikajú útoky vrtuľníkmi v oblastiach pri hraniciach s Ukrajinou.

Rusko vo štvrtok obvinilo Ukrajinu, že vyslala vrtuľníky ostreľovať ciele v juhoruskej Brianskej oblasti, pričom utrpelo zranenia najmenej sedem ľudí. Koncom marca Rusko obvinilo Ukrajinu, že útočila bojovými vrtuľníkmi na sklad paliva v pohraničnom ruskom meste Belgorod.

Podľa ukrajinských úradov ide len o ruské dezinformácie, ktoré majú vyvolať protiukrajinskú hystériu medzi ruským obyvateľstvom a vytvoriť zámienku pre ďalšie útoku na území Ukrajiny.

50 dní vojny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval Ukrajincom za to, že už 50 dní vzdorujú ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA.

Zelenskyj vo svojom posolstve zdôraznil skutočnosť, že ukrajinským ozbrojeným silám a obyvateľstvu sa stále darí brániť pred okupantmi väčšinu územia krajiny. „Päťdesiat dní našej obrany je úspech. Úspech miliónov Ukrajincov,“ povedal vo videozázname zverejnenom v noci na piatok na sociálnej sieti Telegram.

Pripomenul, že na začiatku invázie prakticky nikto neveril, že sa Ukrajina ruskému útoku ubráni. Mnohí ľudia Zelenskému vtedy radili, aby opustil krajinu.

„Radili, aby sme sa fakticky vzdali tyranii. Nepoznali však Ukrajincov a nevedeli, akí sú (Ukrajinci) udatní a ako veľmi si cenia slobodu,“ dodal ukrajinský prezident.

Takisto sa poďakoval všetkým, ktorí jeho krajinu podporujú v boji proti agresorovi. Výslovne v tejto spojitosti ocenil „veľkú štedrosť“ a odhodlanie aj zo strany tých krajín, ktoré nepatria medzi bohaté alebo významné. Niektorí zahraniční lídri sa však podľa Zelenského naopak tvária tak, akoby nemali žiadnu reálnu moc.

Čo sa deje na Ukrajine?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM