Aktualizované han Zo zahraničia

Rusko ZASTAVILO export ropy cez južnú vetvu Družby: TÝKA sa to aj Slovenska!

Od začiatku vojenského konfliktu na Ukrajine tiekla ropa z Ruska do Európy čoraz v menších dávkach. Čo sa stalo teraz?

Ilustračný obrázok k článku Rusko ZASTAVILO export ropy cez južnú vetvu Družby: TÝKA sa to aj Slovenska!
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Dodávky ruskej ropy cez územie Ukrajiny do troch krajín Európskej únie boli zastavené.

Oznámil to v utorok ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť, ktorý ako dôvod uviedol, že pre sankcie voči Rusku nebolo možné spracovať platby za tranzit. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Nezaplatilo sa

Transnefť informoval, že „4. augusta sa zastavili dodávky ropy z Ruska cez územie Ukrajiny“, s tým, že to zasiahlo dodávky do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Ako spoločnosť dodala, ukrajinská strana zastavila transport ropy v dôsledku „nezaplatenia za tieto služby“. Dodávky do Poľska a Nemecka cez územie Bieloruska však „pokračujú tak ako doteraz“.

Podľa Transnefti spoločnosť zaplatila za tranzit ropy na august ukrajinskému prevádzkovateľovi ropovodov Ukrtransnafta 22. júla. Peniaze sa však 28. júla vrátili, keďže platbu sa v dôsledku sankcií Európskej únie voči Rusku nepodarilo zrealizovať.

Rusko dodáva cez južnú vetvu ropovodu Družba do Maďarska, na Slovensko a do Česka približne 250-tisíc barelov ropy (1 barel = 159 litrov) denne. Hlavnými odberateľmi sú maďarská spoločnosť MOL a Unipetrol kontrolovaný firmou PKN Orlen.

Ako uviedla agentúra Reuters, MOL, PKN Orlen ani Ukrtransnafta na otázky v súvislosti so zastavenými dodávkami nereagovali.

Niečo o ropovode

Ropovod Družba má dve vetvy. Jedna sa začína v Rusku na východnom brehu Volhy a následne sa v Bielorusku rozdeľuje na dve vetvy. Tá severná vedie do Poľska a Nemecka, južná zase cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM