Zo zahraničia

Ruský Gazprom VARUJE: Cena plynu v Európe počas zimy porastie o ďalších 60 percent

Ruský plynárenský koncern Gazprom varoval, že ceny plynu v Európe môžu v zime vzrásť o 60 % na viac než 4000 USD (3948,28 eura) za 1000 kubických metrov (m3).

Ilustračný obrázok k článku Ruský Gazprom VARUJE: Cena plynu v Európe počas zimy porastie o ďalších 60 percent
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Ako dôvod uviedol pokračujúce sankcie západných štátov voči Rusku, v dôsledku ktorých klesá produkcia a vývoz plynu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Najväčší dodávateľ

Plyn z Ruska, ktoré je najväčším dodávateľom suroviny do Európy, tečie tento rok v obmedzenom objeme. Po tom, ako Rusko zaútočilo koncom februára na Ukrajinu, západné štáty na Moskvu uvalili sankcie.

Tie Gazprom uviedol ako dôvod obmedzenia dodávok cez kľúčový plynovod Severný prúd 1, ktorý dodáva surovinu po dne Baltického mora do Nemecka. To prispelo k výraznému rastu cien plynu.

„Európske ceny plynu na spotovom trhu dosiahli 2500 USD (za 1000 m3). Ak bude tento trend pokračovať, tak pri konzervatívnych odhadoch ceny prekročia túto zimu 4000 USD/1000m3,“ uviedol v utorok (16. 8.) Gazprom.

Spor za turbíny

Okrem sporu za turbíny pre Severný prúd 1, ktorý teraz funguje na 20 % svojej kapacity, ceny ovplyvnil aj fakt, že Kyjev odstavil jednu z transportných trás ruského plynu do Európy.

Od začiatku roka do 15. augusta klesol export plynu od Gazpromu medziročne o 36,2 % na 78,5 miliardy m3 a produkcia plynu sa znížila o 13,2 % na 274,8 miliardy m3.

V prvej polovici augusta sa produkcia plynu zo strany Gazpromu znížila medziročne o 32,2 %, pričom za mesiac júl pokles predstavoval 35,8 %, povedal Jevgenij Suvorov, ekonóm z CentroCreditBank. Čo sa týka exportu plynu, ten klesol v júli medziročne o 58,4 % a za prvú polovicu augusta pokles dosiahol 59 %.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM