Správy

Rútime sa do VOJNY? Podľa Zuzany Čaputovej sa musíme pripraviť na všetky scenáre

Situácia u našich východných susedov eskaluje. Podľa prezidentky naše rokovania s ruskou stranou zatiaľ nepriniesli zníženie napätia.

Ilustračný obrázok k článku Rútime sa do VOJNY? Podľa Zuzany Čaputovej sa musíme pripraviť na všetky scenáre
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko sa musí podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej preventívne pripraviť na všetky scenáre v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Súhlasí s krokmi, ktoré sme ako NATO a EÚ doteraz prijali a považuje za dôležité urobiť všetko preto, aby sa situácia nezhoršovala.

„Potrebujeme však posilniť aj našu vlastnú, slovenskú, pripravenosť v prípade, že sa situácia na východ od našich hraníc bude naďalej zhoršovať a Rusko Ukrajinu znovu napadne,“ uviedla v stanovisku, ktoré poslal hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Rokovania nepriniesli výsledky

„Veľmi ma mrzí, že napriek našej otvorenosti a pokračujúcemu diplomatickému úsiliu, ktoré vnímam ako jedinú dobrú cestu k nájdeniu riešenia súčasnej situácie, januárové rokovania s ruskou stranou zatiaľ nepriniesli zníženie napätia, skôr naopak,“ skonštatovala prezidentka s tým, že dialóg s Ruskom považuje za potrebný a správny.

Rešpekt voči pravidlám

Podotkla, že zdieľame jeden bezpečnostný priestor, európsky kontinent, kde chcú všetky krajiny žiť aj naďalej v bezpečí. „Platí, že jedným zo základných predpokladov na takéto spolunažívanie je vzájomný rešpekt voči pravidlám, ktoré sme si spoločne vrátane Ruskej federácie dohodli.“

Zdôraznila, že je dôležité urobiť maximum pre to, aby situácia nevyeskalovala. Na druhú stranu považuje za nezodpovedné nepripraviť sa na to. „Od preverenia krízového manažmentu a obranyschopnosti štátu po zintenzívnenie podpory Ukrajiny a komunikácie s našimi spojencami a partnermi,“ spresnila prezidentka.

Zostaňte v obraze! Ďalšie aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM