Eliška Šándorová Rôzne

S rukami vo vreckách, s mapami v podpazuší: Ako sa zbaviť nadmerného potu?

Nielen zdravotný, ale najmä estetický problém menom pot. Prehriate telo sa prostredníctvom potu ochladí. Ako však účinne bojovať s nepríjemnými mapami v podpazuší?

Ilustračný obrázok k článku S rukami vo vreckách, s mapami v podpazuší: Ako sa zbaviť nadmerného potu?
Zdroj: pixabay.com

Ľudské telo je dokonale fungujúci systém. Prostredníctvom neustálej evolúcie sa dokázalo prispôsobiť súčasným podmienkam a vplyvom vonkajšieho prostredia. Je fascinujúce sledovať jeho reakcie na prichádzajúce podnety, napríklad aj počas horúcich letných dní či pri zvýšenej fyzickej aktivite.

„Potenie je prirodzenou reakciou ľudského tela. Niektorí jedinci sa však potia oveľa viac, ako je bežné. Spôsobené je to nervovou sústavou, ktorá musí vynaložiť oveľa väčšie úsilie na udržanie konštantnej teploty. To následne začne negatívne vplývať na bežné fungovanie a každodenný život,“ hovorí o nadmernom potení vedúca lekárka medicínsko-estetického centra MEDICOR, MUDr. Janka Holešovská.

Estetický problém

Pot je produktom potných žliaz, ktoré sú sústredené najmä v oblasti podpazušia, chrbta, bedier, slabín, zátylku, či na plochách chodidiel a dlaní. Denne každý z nás vypotí v priemere 400 mililitrov po­tu.

Žľazy sa aktivujú nielen pre potreby termoregulácie, ale aj pod vplyvom niektorých ochorení, napríklad endokrinologických, rovnako aj v prípade stresu, depresie, zlej životosprávy, menopauzy, bakteriálnych ochorení či v dôsledku medikamentóznej liečby.

„Výsledok je však v tomto prípade rovnaký. Nadmerné potenie, odborne nazývané aj hyperhidróza, znepríjemňuje osobe bežné fungovanie, nehovoriac o estetickej stránke. Problematické je napríklad pri podávaní rúk, keďže dlane sú často postihnutou oblasťou. V mojej praxi som sa stretla s mnohými prípadmi, keď malo nadmerné potenie smutný dopad na socializáciu jedinca. Najmä ženy sa s touto nepríjemnosťou vyrovnávajú veľmi ťažko,“ pokračuje Holešovská.

Hyperhidróza postihuje obe pohlavia, ako dospelých, tak aj deti. V prípade, ak nadmerné potenie nesúvisí s niektorým z ochorení, odborníčka na estetickú medicínu odporúča podstúpiť elimináciu potenia prostredníctvom botulotoxínu.

„Ten zabraňuje prenosu vzruchov z nervových zakončení na potnú žľazu, a tak dochádza k obmedzeniu potenia. Dôležité je však najprv zistiť rozsah potenia, prostredníctvom jódovo-škrobového testu. Následne dokážeme s vysokou presnosťou označiť konkrétne miesta a v závere aplikovať botulotoxín. Zákrok trvá približne tridsať až štyridsať minút,“ približuje lekárka.

Zdroj: pixabay.com

Súčasné obdobie je na zákrok ideálne, keďže výsledný efekt sa v niektorých prípadoch dostaví približne do dvoch týždňov. Obmedzenie potenia, či jeho úplné zastavenie, trvá po aplikácii botulotoxínu približne jeden rok.

Pomôže aj šalvia

„Kvalita života sa tak v priebehu pár dní zmení na nepoznanie. Kvapky potu zmiznú, rovnako aj stopy z odevu a šiat. Zároveň sa minimalizuje aj nepríjemný zápach, ktorý je výsledkom kontaktu potu s baktériami na povrchu pokožky,“ pokračuje Holešovská.

Certifikovaná odborníčka v oblasti estetickej a anti-aging medicíne pripomína ďalšie zásady, ktoré môžu nadmerné potenie sčasti obmedziť. Dôkladná osobná hygiena je v tomto prípade nevyhnutná.

"Eliminujeme tak prítomnosť nežiadúcich baktérií, ktoré môžu spôsobovať nepríjemný zápach. Tiež odporúčam konzultovať s odborníkom výber vhodného antiperspirantu a deodorantu, zvoliť oblečenie z prírodných a vzdušných materiálov. Základom životného štýlu by mala byť aj ľahko stráviteľná strava. Osvedčeným receptom je aj konzumácia šalviového čaju,“ uzatvára tému odborníčka.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM