Zo zahraničia

Sacharovovu cenu získal ODVÁŽNY ľud Ukrajiny. Pričinil sa o to aj náš europoslanec Štefanec

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu na sociálnej sieti Twitter zdôraznil, že obyvatelia jeho krajiny bojujú za demokratické hodnoty a slobodu.

Ilustračný obrázok k článku Sacharovovu cenu získal ODVÁŽNY ľud Ukrajiny. Pričinil sa o to aj náš europoslanec Štefanec
Zdroj: TASR/AP

Štefanec a Šojdrová

Návrh slovenského europoslanca Ivana Štefanca (KDH) a českej europoslankyne Michaely Šojdrovej (KDÚ-ČSL) z marca tohto roku dať ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému Cenu Andreja Sacharova za slobodu myslenia za rok 2022 sa v stredu pretavil do reality, keď Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP) túto cenu udelila „odvážnemu ľudu Ukrajiny“, zastúpenému prezidentom Zelenským, zvolenými predstaviteľmi a občianskou spoločnosťou.

Štefanec pre TASR uviedol, že spolu so Šojdrovou sa v mene Európskej ľudovej strany (EPP) už v marci, keď pribúdali správy o ruských útokoch proti Ukrajine a zverstvách ruských vojakov voči civilistom, rozhodli navrhnúť Zelenského na prestížnu cenu udeľovanú Európskym parlamentom.

Obaja poslanci predvlani navrhli na Cenu Andreja Sacharova bieloruskú opozičnú političku Sviatlanu Cichanovskú, ktorá ju následne aj dostala.

„Teší ma, že toto významné celosvetovo uznávané ocenenie Európskeho parlamentu pre našich ukrajinských susedov bolo iniciované práve na podnet Slovákov a Čechov,“ uviedol Štefanec pre TASR.

Zaslúžia si to

Podľa jeho slov „statoční Ukrajinci“ a prezident Zelenskyj si toto ocenenie rozhodne zaslúžia, keďže s nasadením vlastných životov bránia aj slobodu ďalších európskych krajín, demokraciu a európske hodnoty.

„Zelenskyj ukázal jasný postoj pri obrane vlasti a národa. Vzoprel sa diktátorskému režimu, ktorý sa neštíti zabíjať nevinných civilistov z ideologických dôvodov. Dnes je lídrom obrany slobody myslenia a života nielen vo svojej vlasti, ale aj na celom svete,“ opísal situáciu.

Šojdrová pripomenula, že cieľom Sacharovovej ceny je oceniť tých, ktorí zasvätili svoj život obrane ľudských práv a základných slobôd. „Tohoročná cena preto jednoznačne patrí statočným Ukrajincom,“ odkázala Šojdrová.

Zelenského úsilie

„Ukrajinci dokazujú každý deň oddanosť hodnotám slobody a demokracie v boji proti teroristickému štátu – Ruskej federácii,“ napísal Zelenskyj na Twitteri po udelení ceny.

V nominácii na Sacharovovu cenu europoslanci zdôraznili úsilie prezidenta Zelenského, ako aj úlohu jednotlivcov, zástupcov iniciatív občianskej spoločnosti a štátnych a verejných inštitúcií vrátane Štátnej služby Ukrajiny pre mimoriadne situácie, Julije ‚Tajry‘ Pajevskej, zakladateľky lekárskej evakuačnej jednotky Tajrini anjeli, Olexandry Matvijčukovej, právničky a predsedníčky Centra pre občianske slobody, hnutia občianskeho odporu Žltá stuha a Ivana Fedorova, starostu okupovaného ukrajinského mesta Melitopol.

Slávnostné odovzdanie ocenenia je naplánované na 14. decembra.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje každý rok Európsky parlament. Bola založená v roku 1988 na počesť jednotlivcov a organizácií obhajujúcich ľudské práva a základné slobody. Je pomenovaná na počesť sovietskeho fyzika a disidenta Andreja Sacharova a spája sa s ňou finančná odmena vo výške 50.000 eur.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM