Regióny

Sčítavanie v Slovenskom raji prinieslo pozoruhodné výsledky: Krásna cifra aj turisti z Filipín či Peru

V Národnom parku Slovenský raj počítali turistov. Letné sčítavanie prinieslo zaujímavé zistenia. Nárast návštevníkov aj turisti z rôznych kútov sveta.

Ilustračný obrázok k článku Sčítavanie v Slovenskom raji prinieslo pozoruhodné výsledky: Krásna cifra aj turisti z Filipín či Peru
Zdroj: Dnes24.sk

Správa Národného parku Slovenský raj i v tomto roku uskutočnila denné letné sčítanie návštevníkov Slovenského raja. V rámci neho bol oproti minulému roku zaznamenaný nárast turistov až o 40 %. Sčítavanie turistov prebiehalo len na turistických chodníkoch. Nie sú v ňom teda zahrnutí turisti nachádzajúci sa v ubytovacích, reštauračných a iných zariadeniach.

Miesta s najvyššou návštevnosťou

„Celkovo sa sčítavalo na osemnástich turistických chodníkoch, ktorými sa vstupuje do Slovenského raja, a to v čase medzi 8.00 a 16.00 hodinou. Sledoval sa počet návštevníkov, počet návštevníkov podľa časových intervalov a podľa národnosti, z čoho sa vypočítala letná denná návštevnosť,“ vysvetlila Katarína Škorvánková zo Správy Národného parku Slovenský raj.

V uvedený deň Slovenský raj navštívilo celkom 3 965 ľudí. Oproti roku 2014, kedy sem prišlo 2 800 návštevníkov, ide o nárast až o 40 %. Najvyššia návštevnosť bola zaznamenaná na turistických chodníkoch Prielom Hornádu, Suchá Belá, Dobšinská ľadová jaskyňa, Piecky a Zejmarská roklina. „Oproti roku 2014 sa zvýšila návštevnosť na turistickom chodníku Prielom Hornádu približne o štyri percentá a poklesla návštevnosť v Dobšinskej ľadovej jaskyni zhruba o päť percent,“ doplnila Škorvánková.

Turisti z Peru aj Austrálie

V priebehu dňa sa najviac návštevníkov v Slovenskom raji nachádzalo v čase od 10.00 do 12.00 hod. Najmenej ľudí navštívilo Slovenský raj v čase od 8.00 do 9.00 hod a od 15.00 do 16.00 hod. V rámci denného letného sčítavania sa sledovalo aj národnostné zloženie turistov. Najvyššiu návštevnosť mali už tradične Slováci, a to 43 %, čo predstavuje oproti predošlému roku nárast o 65 %. Hneď za nimi sú Česi s návštevnosťou 23 %, čo je na úrovni roka 2014.

Pokles oproti predchádzajúcemu roku až o 64 % bol zaznamenaný v prípade Poliakov, ktorých bolo 16 %. V prípade Nemcov a Maďarov bola zaznamenaná návštevnosť približne po 4,7 %. Z Izraela navštívilo Slovenský raj 3,5 % turistov a 1,1 % z Holandska. „Iné národnosti tvorili spolu zhruba 4 percentá, najviac Litva, Lotyšsko, Estónsko, Veľká Británia, Belgicko, Rusko, Francúzsko a USA. Zaujímavosťou boli návštevníci z Filipín, Peru, Austrálie a Kanady,“ uzavrela Škorvánková.

Zdroj: mesto SNV

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM