Zo zahraničia

Šéf OSN bije na POPLACH: Hrozí svetu pre vojnu na Ukrajine HLADOMOR?

Vojna na Ukrajine negatívne ovplyvnila takmer všetky oblasti ekonomiky. Prvého muža OSN znepokojuje riziko nedostatku potravín.

Ilustračný obrázok k článku Šéf OSN bije na POPLACH: Hrozí svetu pre vojnu na Ukrajine HLADOMOR?
Zdroj: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu vyzval na väčšie zameranie sa na globálny vplyv ruskej vojny na Ukrajine, pričom argumentoval tým, že neexistujú „bezprostredné šance na mierovú dohodu“.

Riziko hladu

Zároveň dodal, že Organizácia Spojených národov sa v súčasnosti obáva globálneho nedostatku potravín. TASR informácie prevzala od agentúr DPA a Reuters.

„Musím povedať, že som hlboko znepokojený najmä rizikami rozšírenia hladu v rôznych častiach sveta pre dramatickú situáciu v oblasti potravinovej bezpečnosti, ktorej čelíme pre vojnu na Ukrajine,“ povedal Guterres.

Prečítajte si tiež

Nájdu spôsob?

Podľa neho je dôležité, aby ukrajinské poľnohospodárske produkty, ale aj ruské potraviny a hnojivá prúdili na svetové trhy.

„Musíme nájsť spôsob, ako priviesť ukrajinské potraviny a ruské hnojivá na svetové trhy napriek vojne,“ povedal Guterres vo Viedni. Po boku rakúskeho kancelára Karla Nehammera šéf OSN tiež uviedol, že v súčasnosti prebiehajú rozhovory o evakuácii ďalších civilistov zo zón konfliktu na Ukrajine.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM