Krimi

Seniori, dajte si POZOR na svoje úspory: Podvodníci sa vydávajú aj za policajtov

Zdá sa, že vynaliezavosť podvodníkov nemá žiadne hranice. Už tradične svoju pozornosť zameriavajú na najzraniteľnejšiu časť obyvateľstva.

Ilustračný obrázok k článku Seniori, dajte si POZOR na svoje úspory: Podvodníci sa vydávajú aj za policajtov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Polícia opäť varuje pred podvodníkmi, ktorí sa pokúšajú podvodne vylákať od seniorov peniaze či cennosti. V ostatných dňoch v Košickom kraji prijala viacero oznámení od občanov, ktorých neznáme osoby s týmto zámerom telefonicky kontaktovali.

Tentoraz sa vynaliezaví páchatelia vydávali sa zamestnanca Sociálnej poisťovne, ktorý občanom osobne doručí 350 eur, avšak potrebuje vydať z 500-eurovej bankovky.

„Po chvíli ich telefonicky kontaktoval muž, ktorý sa predstavil ako policajt s otázkou, či im niekto pred chvíľou telefonoval. Potom uviedol, že ide o podvod a osobu páchateľa poznajú, a už je na ceste k nim,“ uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Prišla o 15-tisíc eur

Muž zisťoval finančné pomery a žiadal nachystať všetky peniaze, zlaté šperky a cennosti, tieto vložiť do tašky a odniesť do odpadkového koša pred domom, prípadne vyhodiť z okna s tým, že keď sa všetko vyšetrí, veci i peniaze sa im vrátia.

„Po celý čas sú páchatelia s poškodenými osobami v telefonickom kontakte, aby ich mali takpovediac ‚pod kontrolou‘ a hovor ukončili s tým, aby nikomu nevolali. Väčšinou občania konali obozretne a hovor ukončili, no v jednom prípade takýmto spôsobom poškodená dôchodkyňa prišla o finančnú hotovosť a cennosti v celkovej výške 15 000 eur,“ konštatovala hovorkyňa. Polícia už v tejto súvislosti koná vo veci podvodu a po páchateľoch intenzívne pátra.

Prečítajte si tiež

Dôležité rady

Polícia radí občanom, aby neposkytovali informácie prostredníctvom telefonických rozhovorov neznámym osobám o svojich majetkových pomeroch a nezdôverovali sa im.

"Ak majú občania podozrenie o hodnovernosti telefonického kontaktovania, nech to ihneď oznámia prostredníctvom linky 158,“ doplnila Mésarová.

Polícia v Košiciach v roku 2021 zaznamenala 16 prípadov podvodov spáchaných na senioroch, teda osobách starších ako 60 rokov. V roku 2020 evidovala osem takýchto prípadov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM