Správy Zo Slovenska

Seniori s fonendoskopom: Všeobecní lekári starnú a opúšťajú prax, situácia je ALARMUJÚCA

V ambulanciách nezriedka ordinujú lekári v dôchodkovom veku. Viacerí zatvárajú ordinácie, aj keď ich po nich nemá kto prebrať.

Ilustračný obrázok k článku Seniori s fonendoskopom: Všeobecní lekári starnú a opúšťajú prax, situácia je ALARMUJÚCA
Zdroj: pixabay.com

Situácia so zabezpečením všeobecnej ambulantnej starostlivosti je alarmujúca. Pracujúci lekári majú vysoký vek. Upozornil na to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) v Správe o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za rok 2021.

Sú vyčerpaní

„Mnohí lekári sú už takí vyčerpaní, že končia svoju prax, aj keď nemajú za seba náhradu. Pacienti tak ostávajú bez všeobecného lekára a sú preto nútení za novým lekárom dochádzať desiatky kilometrov,“ skonštatoval. Očividné je to podľa neho najmä v odľahlých regiónoch a dedinách.

ÚDZS informoval, že k vlaňajšiemu roku bolo podľa neho takmer 294 223 poistencov bez zmluvného lekára všeobecnej ambulantnej starostlivosti.

Kritické regióny

Všeobecná ambulantná starostlivosť si podľa neho vyžaduje okamžité opatrenia a nastavenie motivačných programov. Poukázal pri tom na to, že práve preto sa vypracovala reforma primárnej ambulantnej starostlivosti. V rámci nej prebieha monitoring, na základe ktorého budú identifikované problematické regióny z hľadiska dostupnosti všeobecných lekárov.

„Do kritických regiónov budú lekárom ponúknuté motivujúce finančné podmienky,“ dodal úrad.

Jeden lekár, jedna sestra

Na problematiku všeobecnej ambulantnej starostlivosti upozorňuje aj strategický rámec starostlivosti o zdravie do roku 2030. Ministerstvo zdravotníctva v ňom okrem nedostatku všeobecných lekárov a ich vysokého veku poukazuje na starnutie populácie a významný nárast chronických ochorení.

Je podľa neho nevyhnutné posilniť personálne kapacity všeobecných ambulancií a implementovať nové modely organizácie práce s cieľom zvýšenia produktivity. Rezort tiež zdôraznil, že udržanie ambulantnej praxe s modelom jeden lekár a jedna sestra nie je do budúcna možné.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM