BTW Správy Zo Slovenska

Šesť členov Súdnej rady sa chce zbaviť svojej predsedníčky! Bude ich dosť?

Členovia Súdnej rady SR navrhli odvolať Lenku Praženkovú z postu predsedníčky Súdnej rady.

Ilustračný obrázok k článku Šesť členov Súdnej rady sa chce zbaviť svojej predsedníčky! Bude ich dosť?
Zdroj: TASR

V hre je podľa nich kvôli Praženkovej dôveryhodnosť a dobrá povesť súdnictva. Odvolať ju chcú aj pre údajné opakované porušovanie svojich povinnosti. Informoval o tom sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment, ktorý je jedným z predkladateľov návrhu. Verí, že majú na odvolanie dosť hlasov.

Kliment poprel, že by mu išlo o post predsedu Súdnej rady. Urobila tak aj emeritná sudkyňa a najnovšia členka Súdnej rady Katarína Javorčíková. Predsedníčka Praženková napriek tomu v utorok tvrdila, že Javorčíková má osobnú ambíciu zavŕšiť sudcovskú kariéru práve týmto postom. Ako možný predseda sa v súdnych kruhoch spomína bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák.

Má skupina šiestich členov Súdnej rady dosť hlasov na odvolanie Praženkovej? „Keby ich nemali, návrh by nepodávali,“ uviedol Kliment. Dôvody, ktoré uviedol Kliment, sú zákonné predpoklady na odvolanie predsedníčky. Nekonkretizoval skutky, pre ktoré chcú Praženkovú odvolať. Hovoriť o nich chcú na zasadnutí, ktoré by Praženková mala zvolať do 15 dní od podania návrhu. Ak tak neurobí, súdna rada zasadne automaticky na 30. deň od podania návrhu.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM