ELA Zo zahraničia

ŠIALENÝ nápad vyjde troch českých turistov DRAHO: Za záchranu v Alpách zaplatia POLMILIÓNA!

Za extrémnych poveternostných podmienok celých 15 hodín zachraňovali trojicu Čechov. Účet? Rakúšania im vysolili astronomickú sumu!

Ilustračný obrázok k článku ŠIALENÝ nápad vyjde troch českých turistov DRAHO: Za záchranu v Alpách zaplatia POLMILIÓNA!
Zdroj: Bergrettung Kals/Alpinpolizei

Trojica českých turistov sa minulý týždeň vybrala za absolútne nevhodných podmienok do hôr a v rakúskych Alpách precenili svoje sily pri silnom vetre a víchrici.

Tamojší záchranári ich pri ľadovci Grossglockner pred nešťastím zachránili počas manévrov trvajúcich dlhých 15 hodín len s ľahkým podchladením.

Na hory v zlom počasí

Dvaja štyridsaťroční bratia a päťdesiatpäťročný muž sa vydali minulý piatok o 6:15 s lyžiarskym a horolezeckým vybavením smerom na ľadovec Ködnitzkees.

Na túru zamierili hneď po osemhodinovej nočnej ceste autom a napriek nepriaznivej predpovedi počasia, ktorá hlásila silný vietor a dážď, možno len neveriacky krútiť hlavou, komentoval prípad rakúsky denník.

Počasie sa nielenže nezlepšovalo, ale počas dňa zhoršovalo. „Začalo snežiť a pridal sa silný nárazový vietor. Teploty klesli až k mínus deviatim stupňom Celzia,“ uviedla polícia.

Napriek tomu trojica pokračovala smerom k vrcholu. Keď muži zistili, že už nemôžu ísť vpred a kvôli víchrici sa nemôžu vrátiť, rozhodli sa zavolať na tiesňovú linku. Vzhľadom k silnému vetru a mizivej viditeľnosti sa nemohol použiť vrtuľník.

Náročná akcia a mastný účet

Celá extrémne náročná akcia horských záchranárov a alpskej polície potom trvala ďalších 15 hodín. K záchrane mužov došlo na poslednú chvíľu, uviedol web Heute.at.

V až pol metra čerstvého snehu zasahovalo 13 horských záchranárov a alpských policajtov a na miesto, kde boli muži, sa slanili pomocou 200 metrov dlhého lana. Záchrana pomocou policajného vrtuľníka Libelle predtým zlyhala, pretože kvôli búrke nebolo možné sa k Čechom priblížiť.

Rakúšania teraz Čechom vystavili za tento ich výlet účet: 21 500 eur (v prepočte vyše pol milióna korún), informoval denník Blick. Horská služba si naúčtovala 16-tisíc eur (zhruba 400-tisíc korún) a ďalších 5 500 eur (vyše 130-tisíc korún) stojí misia vrtuľníka.

Šéf miestnej horskej záchrannej stanice Peter Trembler označil celý plán českých horolezcov za „šialený“. „Ak si všimnem, že sa dostávam do problémov, otočím sa a nebudem sa snažiť svoj vrcholný projekt uskutočniť násilím,“ povedal nahnevane.

Súvisiace články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM