Politika

Síce NEVYHRALI, ale! PS vedie neformálne rokovania so stranami o ZLOŽENÍ vlády

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vedie neformálne rokovania s lídrami ostatných strán, ktoré uspeli v parlamentných voľbách.

Ilustračný obrázok k článku Síce NEVYHRALI, ale! PS vedie neformálne rokovania so stranami o ZLOŽENÍ vlády
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Chce zistiť, či existuje vôľa a priestor na vytvorenie alternatívnej väčšiny v parlamente. Rešpektuje, že poverenie zostaviť vládu dostal od prezidentky Zuzany Čaputovej víťaz volieb a líder Smeru-SD Robert Fico. Šimečka to uviedol po stretnutí s prezidentkou.

Neformálne diskusie

„Informoval som pani prezidentku, že vedieme neformálne diskusie s predsedami politických strán, ktoré sme ako PS nevylúčili zo spolupráce. Hľadáme, či existuje priestor a vôľa na vytvorenie alternatívnej väčšiny proti tej, ktorú zostavuje Robert Fico,“ priblížil Šimečka.

Potvrdil, že neformálne rokovania vedú aj s Hlasom-SD. Nepovedal, či by strane ponúkli funkciu premiéra.

„Dopredu si nekladieme žiadne podmienky a červené čiary,“ uviedol. Pripomenul, že post premiéra patrí podľa praxe predsedovi najsilnejšej koaličnej strany. O detailoch a obsahu rozhovorov s lídrami nechcel Šimečka bližšie hovoriť.

Nepriblížil ani pravdepodobnosť, s akou by sa mu mohlo podariť alternatívnu vládu zostaviť. Skonštatoval, že výhodu má víťaz volieb.

Pripravení do opozície

Ak sa však napokon Smeru-SD podarí vládu zostaviť, PS to bude podľa Šimečkových slov rešpektovať. Hnutie je pripravené byť aj v opozícii a z tejto pozície hájiť základné demokratické pravidlá, právny štát, proeurópsku a prozápadnú orientáciu Slovenska.

Hlava štátu v pondelok poverila zostavením vlády Fica. V utorok (3. 10.) má rokovať s predsedom strany Hlas-SD Petrom Pellegrinim. V nasledujúcich dňoch majú pokračovať stretnutia s ďalšími lídrami.

Fico po pondelkovom stretnutí s prezidentkou priblížil, že na zostavenie vlády má 14 dní a urobí pre to všetko.

Do parlamentu sa celkovo dostalo šesť strán a hnutí a jedna koalícia. S podporou 22,94 percenta hlasov zvíťazil Smer-SD, čo mu prinieslo 42 kresiel v Národnej rade SR.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM