TOS Zo zahraničia

Šiestakom ukázali sochu Michelangelovho Dávida: Riaditeľka školy prišla o PRÁCU!

Hodina renesančného umenia vyvolala búrku, o ktorej hovorí celý svet.

Ilustračný obrázok k článku Šiestakom ukázali sochu Michelangelovho Dávida: Riaditeľka školy prišla o PRÁCU!
Zdroj: Pixabay.com , Unsplash.com / CC0 1.0

Žiakom šiesteho ročníka na floridskej škole ukázali fotografiu Michelangelovej sochy Dávida. Stalo sa tak na hodine renesančného umenia. Následne prišli sťažnosti od troch rodičov, pričom jeden z nich doslova označil tento študijný materiál za pornografický.

Ultimátum

Riaditeľka školy Hope Carrasquillová následne dostala od školskej rady ultimátum. Buď sama rezignuje alebo bude prepustená. Pre miestne média sa vyjadrila, že dôvod jej oficiálne nepovedali, ale predpokladá, že to súvisí práve s touto hodinou renesančného umenia.

Rozhodla sa rezignovať. Na škole pritom pôsobila necelý rok.

V rozhovore pre Slate sa predseda školskej rady rozhovoril o tom, ako minulý rok vtedajší riaditeľ poslal rodičom upozornenie, že študenti uvidia Michelangelovho Dávida. Podľa jeho slov sa tak ale ten rok nestalo, čo považuje za závažnú chybu. Rodičia by podľa neho mali vždy vopred vedieť o pripravovanom potenciálne kontroverznom učive. Takýto postup škola zhruba pred dvoma mesiacmi ukotvila aj do svojich nariadení.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Kontroverzná socha?

Traja naštvaní rodičia, nespokojní členovia školskej rady. Na druhej strane mnohých rodičov rezignácia riaditeľky nemilo prekvapila. A za pedagogičku sa postavila, súdiac podľa internetových diskusií, aj verejnosť. Minimálne jej prevažná časť.

Nejednoznačnosť situácie pramení najmä z toho, či toto umelecké dielo treba považovať za dostatočne kontroverzné, aby si to vyžadovalo špeciálne oznámenie rodičom.

Vyše päť metrov vysoká socha zobrazuje nahého Dávida, a teda biblickú postavu, ktorá zabila obra Goliáša.

Titulné foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM