Rôzne Magazín

Silvester za socíku: Ľudia neoslavovali na námestiach a ohňostroje neboli veľkolepé

Dnes sú silvestrovské oslavy veľkolepé. Na námestiach nám hrajú kapely a o polnoci sa tešíme z pestrofarebného ohňostroja. Kedysi to tak nebolo. A tento rok, žiaľ, tiež nebude.

Ilustračný obrázok k článku Silvester za socíku: Ľudia neoslavovali na námestiach a ohňostroje neboli veľkolepé
Zdroj: YouTube.com

Silvester je dňom, kedy sa lúčime so starým rokom a so šampanským v ruke vítame ten nový. Zvyčajne tento deň trávime v kruhu najlepších priateľov, v bare či na námestí. Ľudia v Československu oslavovali Nový rok úplne inak.

V papučkách

Ľudia za socializmu trávili Silvester najmä v hoteloch, kde sa podávala luxusná silvestrovská večera. Po nej nasledovala zábava až do rána. Tí, ktorí si chceli od rušného mestského života oddýchnuť, oslavovali na horách, na chatách a chalupách. Na vidieku ľudia vítali Nový rok v krčmách, mladšia generácia oslavovala v kultúrnych domoch.

Staršie ročníky trávili Silvester v pohodlí domova, v papučkách pred televíznou obrazovkou. A keďže silvestrovský program ponúkala vtedy jediná štátna Československá televízia, voľba bola jasná! Celá rodina bude pozerať zábavnú silvestrovskú estrádu.

Najčastejšie bolo na obrazovke vidieť dvojicu Vladimír Dvořák a Jiřina Bohdalová, ktorí od roku 1959 uvádzali úspešnú veľkú zábavnú revue.

Do roku 1967 sa dokonca silvestrovský program vysielal naživo. Veľké silvestrovské estrády sa vysielali každý rok až do roku 1989, kedy boli nahradené novým zábavným programom.

Jedlo sa a pilo

K oslavám, samozrejme, patrili aj sviatočné jedlo a alkohol. „Silvestrovská večera bola slávnostná, skladala sa z kapustnice s klobáskou, často sa pripravovali aj obložené chlebíčky na celú noc a, samozrejme, nesmelo chýbať šampanské a iné alkoholické nápoje. V mnohých rodinách sa podávali aj vyprážané rezne a zemiakový šalát,“ priblížila historička Katarína Nádaská.

Nechýbali ani ohňostroje, no neboli také veľkolepé, ako ich poznáme dnes. „Robili sa najmä v mestách a počas socializmu boli skôr súkromného rázu. Púšťali sa svetlice a delobuchy,“ spomína Nádaská.

Dych vyrážajúce ohňostroje, ktoré vidíme v mestách dnes, ako aj bujaré oslavy na námestiach, prišli až po roku 1989. „Komunisti nemali radi masové zhromažďovania, okrem prvého a deviateho mája, prípadne ešte víťazného februára a Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie, takže počas socializmu sa na námestiach neoslavovalo,“ dodala historička.

Silvester s pandémiou

Žiaľ, rozlúčka s rokom 2020 nebude taká veľkolepá, ako po minulé roky. Tento rok poznačila pandémia koronavírusu, a tak sa v niektorých slovenských mestách veľkolepé ohňostroje konať nebudú. Epidemiológovia odporúčajú stráviť koncoročné oslavy len v kruhu najbližšej rodiny.

Retro spomienky

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM