Webnoviny - Svet

SIMON: Nerobme z ochrany prírody rukojemníka

WEBNOVINY.SK

Čo najrýchlejšie obnovenie ministerstva zdôvodňuje Simon aj plánom rozpočtu na budúci rok, ktorý by mal byť podľa vládneho zámeru hotový do konca septembra. Foto: SITA/Michal Burza BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) – Ochranu životného prostredia nemožno držať ako rukojemníka, uviedol dnes minister pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Zsolt Simon (Most-Híd) v reakcii na medializované informácie o tom, že prezident Ivan Gašparovič možno nepodpíše zákon, ktorým by mal envirorezort znova vzniknúť. „Mne by to bolo len ľúto, keby to prezident nepodpísal,“ povedal Simon. Minister si však myslí, že ak prezident novelu nepodpíše, o ďalšom osude envirorezortu rozhodne parlament na septembrovej schôdzi. Čo najrýchlejšie obnovenie ministerstva zdôvodňuje Simon aj plánom rozpočtu na budúci rok, ktorý by mal byť podľa vládneho zámeru hotový do konca septembra. „Táto vláda dala jasný záväzok – oživí ministerstvo životného prostredia v pôvodnom rozsahu a s pôvodnými kompetenciami,“ povedal Simon.

Prezident vraj nepodpíše vláde zelené ministerstvo

O prechode envirorezortu pod ministerstvo pôdohospodárstva zo zákona k 1. júlu rozhodla vláda predchádzajúceho premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Dôvodom bolo údajné šetrenie verejných financií. Minister Simon si však myslí, že bývalá vláda zaviedla zrušením envirorezortu chaos a neporiadok do ochrany životného prostredia. „Preto je potrebné, aby ministerstvo životného prostredia vzniklo čím skôr,“ odôvodnil. Podľa novely kompetenčného zákona, ktorý prešiel v parlamente, by mal envirorezort začať samostatne fungovať od 1. septembra. O podpise novely má prezident rozhodnúť najneskôr v piatok 27. augusta. Gašparovič má výhrady k vzniku ekologického ministerstva v podobe, ako ho navrhla Radičovej vláda. Podľa neho by malo vzniknúť ministerstvo lesov, vôd a životného prostredia.

Argumentuje, že aj posledné živelné pohromy naznačujú, že také riešenie by bolo správnejšie. Tvrdí, že porozumenie pre svoj zámer našiel aj u niektorých ochranárov a predstaviteľov iných rezortov, s ktorými konzultoval. Gaparovičovu myšlienku o vzniku ministerstva lesov, vôd a životného prostredia považuje Simon za vytvorenie lobistického centra, ktoré by bolo centrom biznisu a nie ochrany životného prostredia.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM