MI Zo Slovenska

Situácia s koronou je zlá, ale je tu aj MEGA úspech! Matovič o ňom mlčí

V piatich okresoch na Považí a Ponitrí je tempo šírenia vírusu naozaj kritické a ľudia by nevyhnutne mali zostať doma. Analytici z projektu Dáta bez pátosu však majú aj bomba správu!

Ilustračný obrázok k článku Situácia s koronou je zlá, ale je tu aj MEGA úspech! Matovič o ňom mlčí
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Skupina matematikov pod názvom Dáta bez pátosu už dlhší čas prezentuje v médiách a na Facebooku svoje vlastné analýzy vývoja pandémie Covid-19 na Slovensku.

Aktuálne varujú, že situácia sa všade rýchlo zhoršuje a odkazujú premiérovi Igorovi Matovičovi, čo je naozaj nutné urýchlene spraviť.

Ideme dolu vodou

Stránka Dáta bez pátosu vychádza z oficiálnych výsledkov PCR testov za posledných sedem a štrnásť dní. Rovnako rekapituluje aj výsledky antigénových testov. Zhrnutie je neveselé.

„Situácia sa zhoršuje už tri týždne. Nezačala sa zhoršovať minulý týždeň.“ Analytici tým narážajú na skutočnosť, že kompetentné orgány až minulý týždeň rozhodli o sprísnení opatrení, pričom v pondelok sa očakáva, že vláda ešte viac pritvrdí. Je na to dôvod.

„Z týždňa na týždeň sme v rámci celého Slovenska stúpli v pozitívnych prípadoch infekcie a to z 10 829 na 15 332 nových prípadov (+42%)… situácia sa zhoršila v 90% okresov,“ uvádzajú Dáta bez pátosu.

Zhoršuje sa aj situácia v nemocniciach, pričom niektoré už narazili na limity reprofilizovaných lôžok. Za posledný týždeň v priemere hlásili 2 060 hospita­lizovaných.

Kde je to najhoršie

Analytici ponúkajú aj detailný pohľad na jednotlivé regióny. Vo všetkých krajoch sa vírus šíri čoraz rýchlejšie. Percentuálne najväčší nárast chorých za posledných sedem dní hlásia v Žilinskom (+54%) a Košickom kraji (+51%).

„Kritická situácia je aktuálne v piatich okresoch na Považí a Ponitrí.“

Za posledný týždeň sú na tom najhoršie obyvatelia okresu Púchov s hodnotu 68 na 10 000 obyvateľov, nasledovaní Trenčínom (66 na 10 000), Považskou Bystricou (63 na 10 000) a Nitrou (54 na 10 000) a Skalicou.

Analytici varujú, že ľudia v týchto najviac zasiahnutých lokalitách by nemali brať situáciu na ľahkú váhu a sami sa dať do domácej izolácie.

„Všetci obyvatelia týchto okresov by mali znížiť mobilitu na absolútne minimum, zostať doma, izolovať sa a prečkať vianočný čas vo veľkej opatrnosti. Pomohlo by dať sa testovať antigénovými, či presnejšími PCR testami.“

Uvoľniť sa a vychutnávať si predvianočné nákupy a návštevy rozhodne nemôžu ani obyvatelia ďalších lokalít. Situácia je vážna aj v okresoch Ilava (49 na 10 000), Banská Bystrica (41 na 10 000), Žilina (37 na 10 000), či Trnava (35 na 10 000).

Odkaz Matovičovi

Analytici si neodpustili ani odkaz priamo premiérovi Igorovi Matovičovi. Ten sa v nedeľu večer na Facebooku posťažoval na vývoj situácie. Zároveň namietal výzvu plošne testovať len v horiacich okresoch.

„Nechápem už vôbec – najprv vzburcujú v ľuďoch až nenávisť voči mne a plošnému testovaniu a teraz to ja mám nejakým zázrakom zvrátiť,“ uviedol premiér.

Lenže analytici z Dáta bez pátosu práve dokázali, že ľudia sa testovaniu vôbec nebránia a chodia si dať strčiť tyčinku do nosa naozaj húfne. Ale tam, kde je situácia naozaj zlá. A to je mimoriadne dobrá správa.

„Za posledný týždeň sa otestovalo antigénovými testami na Slovensku spolu viac ako 200-tisíc ľudí. Bolo to dobrovoľné a hlavne v horiacich okresoch,“ píšu analytici a označujú to za skutočne veľký úspech, o ktorom premiér neinformoval.

„Vám sa nedarí ľuďom podať aktuálnu informáciu dokonca ani keď je to BOMBA správa a MEGA úspech,“ odkazujú premiérovi Matovičovi.

Zároveň upozorňujú, že toto čisto dobrovoľné testovanie v mobilných zariadeniach odhalilo za posledný týždeň až 13-tisíc infikovaných, čo je 6,5%. Prišli najmä tí, ktorí sa už cítia zle a zároveň vidia okolo seba veľa chorých.

Ukazuje sa tak, že tento spôsob testovania v najviac zasiahnutých okresoch je efektívnejší ako celoplošné testovanie úplne všade.

„Nechajte rozhodnutie na ľudí… oni nie sú ovce a prídu sa testovať, lebo cítia nebezpečenstvo,“ hovoria analytici. Okrem toho majú aj ďalšie odporúčania.

„Podporte mobilné testovacie miesta tam, kde sú problémy – ohniská nákazy. Potrebujeme tiež zákaz vychádzania okamžite a bez výnimky. Tvrdé „zostaň doma“. Fakt to treba, lebo sa zmeškali príležitosti robiť to lokálne pred 4 a 3 a 2 týždňami a minulú stredu.“

TÝŽDENNÉ DÁTA: OKRESY a KRAJE V ADVENTE 12/12/20/20 Jakub Tillinger pripravuje v projekte DÁTA BEZ PÁTOSU týždenné...

Posted by Dáta bez pátosu on Monday, December 14, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM