Aktualizované Zo Slovenska

Nápor na nemocnice silnie: Hlásia REKORD v počte hospitalizovaných pacientov!

Na Slovensku boli za nedeľu zistené nové prípady nákazy koronavírusom. Celkovo evidujeme už 133 489 pozitívne testovaných ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Nápor na nemocnice silnie: Hlásia REKORD v počte hospitalizovaných pacientov!
7
Galéria
Zdroj: unsplash.com

Počas nedele (13. 12.) pribudlo na Slovensku 505 pozitívne testovaných ľudí na koronavírus z 2 899 PCR testov a 470 pozitívnych z 6 545 antigé­nových testov.

Nové prípady

Celkovo eviduje Slovensko už 133 489 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na svojom webe.

Najviac pozitívne testovaných PCR testami bolo v Bratislavskom kraji (125), nasleduje Banskobystrický (122), Prešovský (89), Trenčiansky (77), Košický (47), Žilinský (26), Nitriansky (12) a Trnavský (7). Je medzi nimi 242 mužov a 263 žien.

Vyliečilo sa ďalších 1 517 pacientov, celkový počet vyliečených doteraz je 98 585.

Žiaľ, počet úmrtí v súvislosti s koronavírusom stúpol o 30, celkový počet úmrtí je 1 205.

Historické maximá

Hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň je v nemocniciach stále viac. „V nemocniciach je hospitalizovaných 2 230 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 2 037 ľudí. Na JIS je 140 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 142 osôb,“ informuje Ministerstvo zdravotníctva SR.

Historické maximá dosahuje počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii. Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová zdôraznila, že situáciu majú pod kontrolou. „Na pôde rezortu je zriadený tím, ktorý sa venuje výlučne situácii v zdravotníckych zariadeniach. Niekoľkokrát za deň dostávame reporty a v prípade potreby situáciu aktívne riešime. Na ministerstve aktívne pracuje aj krízové koordinačné centrum, ktoré sme zriadili s cieľom riešenia a monitorovania situácie,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Štátny tajomník Peter Stachura, pod ktorého spadá tím monitorujúci situáciu v nemocniciach, zdôraznil, že vďaka aktuálnym dátam z nemocníc vedia pohotovo reagovať na situáciu a prijímať zodpovedné rozhodnutia. Prízvukoval, že aj napriek tomu, že je situácia náročná, v niektorých nemocniciach sa stále vykonáva aj časť plánovaných výkonov, v závislosti od epidemiologickej situácie v danom regióne. „Chcel by som ubezpečiť, že všetkým pacientom bude v prípade náhleho zhoršenia ich zdravotného stavu poskytnutá adekvátna zdravotná starostlivosť,“ komentoval.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM