MAK Správy Zo Slovenska

Škandalózna Pőtheová skončí v Úrade aj pre vzťahy s Kočnerom

Poslanci nechcú Soňu Pőtheovú (Bullovú) na Úrade na ochranu osobných údajov. Tá mala blízky vzťah s mafiánom Kočnerom. Konečné slovo bude mať plénum parlamentu.

Ilustračný obrázok k článku Škandalózna Pőtheová skončí v Úrade aj pre vzťahy s Kočnerom
Zdroj: TASR

Výbor Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva a národnostné menšiny súhlasí s návrhom vlády odvolať Soňu Pőtheovú z funkcie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) SR.

Výbor o návrhu rokoval v utorok. O odvolaní má rozhodnúť parlament. Keďže koalícia má v pléne ústavnú väčšinu, jej koniec na poste je viac-menej spečatený.

Odvolanie Pőtheovej odporučil vláde ľudskoprávny výbor po prerokovaní zistení verejnej ochrankyne práv v súvislosti s postupom úradu pri získavaní informácií od Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku v súvislosti so zverejnením nahrávky z kancelárie bývalého generálneho prokurátora.

„Úrad na ochranu osobných údajov SR novinárom hrozil pokutou desať miliónov eur, pokiaľ mu svoj zdroj nevyzradia. Udržiavanie svojich zdrojov v anonymite je pritom jedno zo základných práv novinárov a slobody tlače,“ píše sa v návrhu vlády na odvolanie Pőtheovej.

Ombudsmanka skonštatovala, že konaním úradu došlo k zásadnému porušeniu práva na slobodu prejavu.

Markíza, Kočner aj J&T

Vláda sa podľa materiálu domnieva, že predsedníčka úradu nepostupovala nezávisle a podliehala vonkajším vplyvom, pretože postup úradu voči novinárom mohol byť v prospech Mariana Kočnera, ktorý je obžalovaný v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a pre ktorého Pőtheová v minulosti pracovala.

ÚOOÚ ešte vlani vyzval viaceré inštitúcie a subjekty na súčinnosť v súvislosti s nahrávkou z kancelárie bývalého generálneho prokurátora. So žiadosťou sa obrátil na Generálnu prokuratúru SR, Ministerstvo vnútra SR, políciu, ale aj server investigace.cz, ktorý nahrávku zverejnil.

ÚOOÚ to odôvodnil tým, že ide len o výzvu na súčinnosť a bežný postup. Nahrávku z kancelárie vtedajšieho šéfa slovenskej prokuratúry zverejnil server investigace.cz koncom októbra 2019.

Pőtheová v minulosti pracovala ako redaktorka spravodajstva v TV Markíza.

Následne pracovala pre J&T, resp. bola manažérkou pre Henbury Development, a zastupovala investora pri jednej z najväčších káuz v Bratislave – búranie PKO.

A ako už bolo zmienené, pracovala aj pre mafiána Mariana Kočnera, ktorý svojho času kandidoval aj na post primátora Bratislavy.

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM