Kultúra

Skanzen bez bariér: Ľubovňa je prístupná aj pre nevidiacich a nepočujúcich

Ľubovniansky skanzen pod hradom Ľubovňa predstavuje súbor stavieb drevenej ľudovej architektúry z historických regiónov Spiša a Šariša. Múzeum získalo aj dve ocenenia v programe Slovensko bez bariér.

Ilustračný obrázok k článku Skanzen bez bariér: Ľubovňa je prístupná aj pre nevidiacich a nepočujúcich
Zdroj: TASR

Ako uviedol pre TASR riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík, expozície skanzenu, ale i samotného hradu sú prístupné aj pre nevidiacich a nepočujúcich turistov.

V skanzene pod hradom sa nachádza 30 objektov. "Najstarším je drevený kostolík z Matysovej z roku 1833 s hodnotným ikonostasom. Najstaršou drevenicou je Dom z Veľkého Lipníka z roku 1885, ktorý Ľubovnianske múzeum minulý rok postavilo v areáli a sprístupnilo ho verejnosti,“ vysvetlil riaditeľ múzea.

Od svadby po Veľkú noc

Turisti v dreveniciach okrem dobového bývania môžu vidieť jednotlivé rodinné udalosti, ako sú napríklad narodenie dieťaťa, svadba, pohreb, či Veľká noc. Okrem týchto prezentácií sú v skanzene umiestnené i objekty, ktoré sa venujú velikánom slovenskej etnografie Jánovi Olejníkovi a Jánovi Lazoríkovi.

Podľa Mikulíka turisti v skanzene obľubujú ukážku remesiel a tradičných sviatkov vo vidieckom prostredí."Najviac obľúbeným objektom je Mlyn, kde okrem technického vybavenia nájdu aj pani mlynárku a jej chutné recepty. Vyhľadávaný je aj detský kútik s drevenými hračkami,“ doplnil riaditeľ múzea. Súčasťou expozície skanzenu je aj gazdovský dvor, ktorý patril k životu obyvateľov vidieka.

Pre hendikepovaných

Okrem tradičných zvierat, ako sú ovce, kačky, husi, prasce, kone, nájdu návštevníci aj symboliku jednotlivých zvierat a ich odborný popis.

Ľubovnianske múzeum sprístupnilo svoje expozície skanzenu, ale i hradu, aj pre nevidiacich a nepočujúcich návštevníkov. "Ide o projekt prezentácie kultúrneho dedičstva pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva. Pre nevidiacich je na hrade a v skanzene vodiaca línia, sprievodné texty v Braillovom písme a makety dreveníc a hradu. Pre nepočujúcich je prostredníctvom QR kódov nahovorený text,“ priblížil Mikulík. Za aktivity v tejto oblasti získalo múzeum dve ocenenia v programe Slovensko bez bariér.

Čítajte aj: TIPY NA VÍKEND: Pohodový víkend na festivaloch i s partičkou na šachu

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM