Zo zahraničia

SKAZA Kachovskej priehrady: Všetko je pod vodou, tisíce ľudí stratili domovy

Ukrajina a Rusko sa počas utorňajšieho mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v New Yorku opäť navzájom obvinili z útoku na Kachovskú priehradu na juhu Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku SKAZA Kachovskej priehrady: Všetko je pod vodou, tisíce ľudí stratili domovy
Zdroj: TASR/AP

Voda zo zničenej Kachovskej priehrady, ktorá leží na juhu Ukrajiny, zaplavila vyše 1 300 domov na pravom brehu Dnepra. Postihnutých je 24 lokalít, uviedla v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinské činitele.

V okupovanom meste Nová Kachovka je po záplavách nezvestných najmenej sedem ľudí a je 900 evakuovaných. Voda v oblasti ale začala ustupovať, poklesla zatiaľ o 35 centimetrov, píše agentúra TASS.

Rozsah záplav ukazujú podľa agentúry Reuters satelitné snímky spoločnosti Maxar Technologies, na ktorých je vidieť množstvo zatopených miest a dedín. Z mnohých domov nad hladinu vyčnievajú iba strechy.

Z priehrady na rieke Dneper v Chersonskej oblasti, ktorú mali pod kontrolou ruské sily, sa po útoku uvoľnil príval vody. Zaplavil priľahlé mestečko a približne dve desiatky obcí, v dôsledku čoho sa začala evakuácia asi 17-tisíc ľudí.

Z útoku na priehradu sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Podľa Ukrajiny chcelo Rusko útokom na priehradu spomaliť dlho očakávanú ukrajinskú ofenzívu. Rusko uviedlo, že išlo o sabotáž s cieľom zastaviť zásobovanie vodou na anektovaný polostrov Krym.

Zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dneper
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM