Lucia Lauková Zo Slovenska Technológie

Školy varujú pred nebezpečnou skupinou na WhatsApp: Ohrozuje najmä deti!

Na známej sociálnej sieti sa rozrastá nebezpečná skupina. Šíri sa medzi školákmi.

Ilustračný obrázok k článku Školy varujú pred nebezpečnou skupinou na WhatsApp: Ohrozuje najmä deti!
Zdroj: Unsplash.com

Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT upozorňuje rodičov na skupinu “Přidej co nejvíc lidí” na sociálnej sieti Whatsapp, ktorá sa aktuálne šíri medzi žiakmi základných škôl v Čechách a na Slovensku.

„Skupina podľa spravodajstva z ČR sprístupňuje deťom pornografický obsah, explicitné videá vrážd a samovrážd,“ varuje centrum.

Prečítajte si tiež

Členom sa vyhrážajú

Skupina existuje už niekoľko mesiacov. Do pozornosti sa dostala v posledných dňoch, kedy na ňu upozornili niektoré české školy.

„Skupina vyzýva svojich členov na ďalšie šírenie medzi kamarátmi a snaží sa ich vraj udržať aj vyhrážkami a opätovným pozývaním. Členom WhatsApp skupiny nie je možné sa stať vlastnou aktivitou, vždy musí prísť formou pozvánky od niekoho, kto sa už v tejto skupine nachádza,“ priblížilo Národné centrum kybernetickej bezpečnosti.

Čo by ste mali robiť?

Centrum odporúča rodičom, aby skontrolovali svojim deťom mobilné telefóny a preverili, v akých skupinách na sociálnych sieťach komunikujú.

„Ak zistíte, že sa nachádzajú v skupine s podozrivým alebo nelegálnym obsahom, odporúčame situáciu nahlásiť polícii. Preverte aj to, či dieťa v skupine už komunikovalo a aké informácie o sebe potenciálne prezradilo,“ radí SK-CERT.

Po nahlásení na polícii a vykonaní potrebných úkonov, alebo po zistení, že nejde o nelegálny obsah, môžete skupinu opustiť a zablokovať.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM