Zo Slovenska

Skontrolujte si kúpeľňu! Hygienici upozorňujú na NEBEZPEČNÚ kozmetiku

Odborníci upozornili na viacero kozmetických výrobkov, ktoré obsahujú zakázané látky. Dobre si skontrolujte, či ich doma nemáte aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Skontrolujte si kúpeľňu! Hygienici upozorňujú na NEBEZPEČNÚ kozmetiku
19
Galéria
Zdroj: ÚVZ SR

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Do systému Safety Gate Rapex (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) ich nahlásili kontrolné orgány vo Švédsku, v Holandsku, na Cypre, na Malte, v Maďarsku a v Taliansku. TASR o tom informoval odbor komunikácie ÚVZ SR.

Ide o produkty, ktoré obsahujú zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional.

Sú medzi nimi parfum značky Perfect U, šampón a sprchový gél Malizia Uomo Vetyver, parfumované vody JoYus a Pearly Passion značky Real time a krém na ochranu pred slnečným žiarením Crema solare viso & corpo značky Bilboa. Obsahuje ju aj telové mlieko Nivea Smooth Sensation, parfumovaná voda Great Girl značky Uniflame a toaletná voda Wild Heart for men značky Cuba.

Olovo aj ortuť

ÚVZ upozorňuje aj na produkty, v ktorých bola zistená prítomnosť ortuti. Ide o krémy na bielenie pokožky Sheesha Beauty Cream Whitening, Natural Face Beauty Cream, tiež o telové mlieko na bielenie pokožky Dona White Extra Whitening Lotion. Prekročené množstvo olova zas bolo zistené vo farbách na tetovanie Eternal ink darker gray wash, Vbeauty Tattoo Ink True Black a Csmc microblading pigment.

Varuje aj pred dvomi kozmetickými súpravami pre deti značky Souza, ktoré obsahujú zakázanú látku Methyl Pyrrolidone a nepovolené farbivá. Kozmetická súprav farieb na tvár značky Canenco zas obsahuje zakázané i neznáme farbivo. Úrad upozorňuje aj na výrobok na bielenie pokožky Extreme White Cream, obsahujúci Clobetasol propionate.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Nebezpečná kozmetika
19
Galéria
Zdroj: ÚVZ SR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM