Zo Slovenska

Skontrolujte si peňaženky! Polícia varuje pred falošnými bankovkami

Polícia pripomína, že eurobankovky a euromince obsahujú ochranné prvky, vďaka ktorým sa dajú pravé rozpoznať od falošných aj bez použitia špeciálnych prístrojov.

Ilustračný obrázok k článku Skontrolujte si peňaženky! Polícia varuje pred falošnými bankovkami
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Polícia varuje ľudí, aby si dávali pozor na falošné bankovky. V tejto veci obvinili 49-ročného muža z Bratislavy, ktorý mal do obehu zavádzať falošné bankovky. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na sedem až desať rokov. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Falzifikáty v obehu

„Doposiaľ boli zistené dve platby falošnými bankovkami v nominálnej hodnote vo výške 50 eur. V jednom prípade bolo jednou falošnou 50-eurovou bankovkou zaplatené v prevádzke rýchloobčerstvenia na Ivánskej ceste, v druhom prípade platbu 78 bankovkami v hodnote 50 eur prijal kuriér prepravnej spoločnosti. Na základe odborného znaleckého posudku, ktorý vypracovala Národná banka Slovenska, sú takto vyhotovené falzifikáty zaradené do stupňa kvality 3 – podarený falzifikát,“ uviedla.

Polícia pripomína, že eurobankovky a euromince obsahujú ochranné prvky, vďaka ktorým sa dajú pravé rozpoznať od falošných aj bez použitia špeciálnych prístrojov. Na jednoduché overenie pravosti bankovky možno použiť skúšku hmatom, pohľadom a naklonením. Potrebné je však overiť viacero ochranných prvkov. „Ak zistíte, že bankovka alebo minca je podozrivá alebo falšovaná, ihneď kontaktujte políciu,“ dodala Mihalíková.

Ilustračné foto

Prečítajte si tiež

POLICAJTI „KLEPLI PO PRSTOCH“ BRATISLAVČANOVI, KTORÝ MAL DO OBEHU ZAVÁDZAŤ FALOŠNÉ BANKOVKY Doposiaľ boli zistené dve...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Thursday, December 17, 2020
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM