Zo zahraničia

Škótsko ruší karanténu pre cestujúcich zo Slovenska a ďalších 4 krajín

Výnimky budú pravidelne prehodnocované a v prípade zhoršenia situácie môže nastať znovuzavedenie karanténnych opatrení.

Ilustračný obrázok k článku Škótsko ruší karanténu pre cestujúcich zo Slovenska a ďalších 4 krajín
Zdroj: TASR

Škótsko od 28. júla ruší povinnú 14-dňovú karanténu pre cestujúcich z Estónska, Lotyšsky, Slovenska, Slovinska a karibského ostrovného štátu Svätý Vincent a Grenadíny. Informovala o tom v piatok škótska vláda na svojej oficiálnej webovej stránke.

Pokyny pre cestujúcich

Vláda rozhodnutie prijala po posúdení epidemiologickej situácie v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2. Tieto výnimky budú podľa škótskej vlády pravidelne prehodnocované a v prípade zhoršenia situácie môže nastať znovuzavedenie karanténnych opatrení.

Škótsky minister spravodlivosti Humza Yousaf však pripomenul, že vírus je stále nákazlivý a smrtiaci a Škótsko sa „nesmie uspokojiť“ ani po zrušení karanténnych opatrení.

Cestujúci by podľa neho mali dodržiavať pokyny verejného zdravotníctva, ktoré zahŕňajú nosenie pokrývok tváre, vyhýbanie sa preplneným priestranstvám, umývanie si rúk a dodržiavanie rozstupov. V prípade, že osoby u seba spozorujú príznaky ochorenia, mali by sa izolovať a požiadať o vykonanie testu.

Britská ministerka pre Európu Wendy Mortonová slovenskému ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi oznámila, že Británia zaradila Slovensko na zoznam bezpečných krajín a Slováci cestujúci do Anglicka nebudú musieť absolvoval karanténu.

Korčok rozhodnutie Veľkej Británie uvítal a vyzdvihol podrobnú a profesionálnu analýzu o vývoji pandémie na Slovensku, ktorú britskej strane poskytol hlavný hygienik SR Ján Mikas, uvádza tlačový odbor MZVEZ.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM