Krimi

Skúška dospelosti za mrežami. 10 väzňov maturuje, necelá stovka sa vyučí remeslu

Záujem odsúdených o vzdelanie rastie. Väčšine stačí výučný list, niektorých láka maturita. Ako vyzerá štúdium v slovenských väzniciach?

Ilustračný obrázok k článku Skúška dospelosti za mrežami. 10 väzňov maturuje, necelá stovka sa vyučí remeslu
Zdroj: TASR

Keď opustia brány väznice, budú mať v rukách maturitu alebo výučný list. Študovať sa totiž dá aj za mrežami. A netýka sa to iba mladistvých, ktorí na slobode nedokončili povinnú školskú dochádzku. Vzdelanie si môže doplniť každý, kto skončil v base a má na to predpoklady.

Aj pre negramotných

„Odsúdenému sa umožní dokončenie povinnej školskej dochádzky, absolvovanie rekvalifikačného kurzu, kurzu na zvýšenie alebo rozšírenie kvalifikácie, zaučenie alebo vyučenie vo vybraných učebných odboroch alebo štúdium na strednej škole,“ vymenúva možnosti riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

Dvere ku vzdelaniu majú otvorené i tí, čo nevedia čítať ani písať. Môžu absolvovať kurz pre negramotných. „Ak je odsúdený zaradený do takého kurzu, je povinný sa na ňom pravidelne zúčastňovať,“ dodáva Baláž.

Čítajte aj: Sudca rozhodol: Modelka Mária Kukučová skončí v base na 15,5 roka a bude platiť

Študentov medzi väzňami pribúda, čo potvrdzujú i štatistiky Zboru väzenskej a justičnej stráže. Kým v roku 2012 sa v rôznych formách štúdia (základná škola, stredná odborná škola, gymnázium) vzdelávalo 373 väzňov, o tri roky ich počet stúpol takmer o tretinu na 496.

Najväčší záujem je podľa Baláža o odborné profesie, ktorých je na pracovnom trhu nedostatok. Medzi väzňami sú populárne remeslá, ako maliar, kuchár, stolár či automechanik.

Maturanti z basy

O maturitu usilujú najmä odsúdení, ktorí si odpykávajú trest v minimálnom stupni stráženia. Tento rok by malo zložiť skúšku dospelosti desať väzňov. Päť odsúdených zo zariadenia v Hrnčiarovciach nad Parnou ukončí gymnázium, ďalších päť z basy v Ilave by malo získať maturitu v odbore podnikanie v remeslách.

Medzi väzňami sú však v kurze hlavne praktické odbory, ako automechanik, murár, stolár, kaderník, krajčír, kuchár či záhradník.* „Pokiaľ ide o vzdelávania na strednej odbornej škole alebo učilišti bez maturity, v roku 2016 by ho malo ukončiť 72 odsúdených,“* pokračuje Baláž.

Hoci väzni môžu za presne stanovených podmienok študovať aj na vysokej škole, tento rok to nevyužil ani jeden z nich. Dôvody môžu byť rôzne, keďže možnosti si limitované. „Odsúdený môže študovať v takej forme štúdia, ktorá nevyžaduje jeho prítomnosť na vysokej škole, a to nielen na prednáškach, ale aj na skúškach,“ upozorňuje Baláž.

Prečítajte si tiež: Bláznivé tablá oživili výklady obchodov, tradíciu si nenechali ujsť ani tohtoroční maturanti

Povinnosti bežného študenta

Študenti z radov odsúdených nemajú ľahšie podmienky ako ich „spolužiaci“ na slobode. Školu si vyberajú dobrovoľne a podľa vlastného záujmu.* „Na štúdium sú prijímaní v súlade s kritériami prijímacieho konania, ktoré stanovuje vzdelávacia inštitúcia,“* zdôrazňuje Baláž. Nevyhnú sa tak ani prijímacích skúškam.

Vzdelávanie je zvyčajne zorganizované tak, aby absolvent získal doklad od akreditovanej inštitúcie. Z dokumentu nesmie byť zrejmé, že sa vzdelával počas pobytu za mrežami. „Väzni s maximálnym stupňom stráženia zvyčajne využívajú individuálne štúdium,“ dodáva Baláž.

V réžii ústavu

Väzni môžu počas pobytu za mrežami využiť aj vzdelávacie programy, ktoré zabezpečujú jednotlivé ústavy. Ide o rôzne kurzy a osvetovo-vzdelávacie programy. Zdokonaliť sa môžu tiež v cudzom jazyku.

K vzdelávacím aktivitám odsúdených patrí i tzv. osvetová činnosť zameraná na zvýšenie právneho vedomia, finančnej gramotnosti, sociálne zručnosti, životné a spoločenské problémy, históriu, kultúru či vedu.

Mohlo by vás zaujímať aj: Skúška dospelosti na naozaj nevšednom mieste: Pri Trnave sa maturuje vo väznici

Väzni a maturita
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM