Magazín

Skúste si urobiť jednoduchý TEST: Jediný pohyb môže odhaliť nebezpečné OCHORENIE!

Ako odhaliť nebezpečné ochorenie ciev? Vyskúšajte to jednoduchým testom.

Ilustračný obrázok k článku Skúste si urobiť jednoduchý TEST: Jediný pohyb môže odhaliť nebezpečné OCHORENIE!
Zdroj: pixabay.com

Aneuryzma je cievna diagnóza, ktorá sa väčšinou prejaví nečakane. Človek môže s týmto tichým zabijakom žiť aj niekoľko rokov v úplnej nevedomosti.

Abnormálne vydutie cievy je nebezpečné vtedy, ak cieva praskne a vydutie spôsobí vnútorné krvácanie. Aneuryzma ohrozuje človeka na živote.

Doktor John A. Elefteriades, prominentný chirurg z Yale a autor novej štúdie o tejto problematike, v tlačovej správe uviedol, že hlavnou výzvou pri riešení aneuryzmy aorty je identifikácia rizikových jedincov pred prasknutím aneuryzmy. Informuje o tom Sciencetimes.

Jednoduchý test

No máme dobrú správu! Odhaliť skryté ochorenie môžete jednoduchým úkonom. Vyskúšajte ľahký test hocikde a opakovane. Otočte dlaň tak, aby smerovala nadol a následne ohnite palec. V prípade, ak váš palec presahuje opačný okraj dlane, zbystrite pozornosť: „Môže to byť znakom toho, že máte predĺžené kosti a uvoľnené kĺby. Je možné, že máte teda nábeh na ochorenie spojitého tkaniva vrátane aorty.“

V rámci prevencie

Podľa slov prominentného lekára, by sa toto jednoduché gesto či test malo používať počas preventívnych prehliadok či pri vyšetreniach.

Elefteriades odporúča test najmä jedincom s rodinnou anamnézou aneuryzmy aorty. No treba však zároveň pripomenúť, že gesto palca a dlane automaticky neodhalí každého jednotlivca s ochorením ciev. Jednoduchá pomôcka však môže zachrániť tých, čo trpia skrytým zabijakom.

Ako tomu predísť?

Základom je správna životospráva. Skúste vypustiť zo svojho jedálnička tuky a jedlá s vysokým obsahom cholesterolu. Doprajte si dostatok zeleniny, ovocia, celozrnných produktov, rýb a bieleho mäsa. Preštudujte si dedičné ochorenia vašej rodiny a vyčleňte si čas na športové aktivity, spánok či relax.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Vyskúšate jednoduchý test?

nie 33.5%
určite áno 40.9%
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM