Svet Správy Kultúra

Skvelá prezentácia našej krajiny: Na Taiwane sa uskutočnil Slovenský deň

Slovenský deň bol súčasťou detského folklórneho festivalu Yilan International Children's Folklore and Folkgame na Taiwane. Uskutočnil sa v sobotu 21. júla.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá prezentácia našej krajiny: Na Taiwane  sa uskutočnil Slovenský deň
Zdroj: TASR

Okrem prezentácie života slovenského ľudu počas prvej Československej republiky, svoje spevácke a tanečné umenie predviedli deti z trenčianskeho folklórneho súboru Kornička.

Zamerali sa na ľudové piesne z trenčianskeho regiónu i širšieho okolia a predstavili tradičné kroje. „Kornička roztancovala taiwanské publikum. Taiwanské deti aj dospelých učila tancovať tance z oblasti Považia. Pridal sa aj Ťiang Cchung-jüan, primátor mesta I-lan,“ uviedol Martin Podstavek, vedúci Slovenského ekonomického a kultúrneho úradu v Tchaj-peji. K súboru Kornička sa počas vystúpenia pripojili štyria poslucháči z I-lanu oblečení v slovenských krojoch. Zaujímavosťou je, že vystúpenie sa odohralo neďaleko miesta, kde v roku 1771 pobudol slávny rodák z Vrbového, gróf Móric Beňovský.

Súčasťou festivalu Yilan International Children's Folklore and Folkgame je tematická výstava ľudovej kultúry z obce Očová. Koncipovaná je ako dedinka s tradičnou izbou, krojmi, drevenými predmetmi do domácnosti či hudobnými nástrojmi.

„Unikátnu výstavu si v deň otvorenia pozrelo viac ako 1200 návštevní­kov,“ informoval Podstavek. Na slávnostnom otvorení festivalu zneli aj tóny slovenskej fujary, na ktorej hral riaditeľ Očovského dvora Pavol Holík. Výstava takéhoto druhu bola vo východnej Ázii prezentovaná po prvý raz.

The Yilan International Children's Folklore and Folkgame Festival patrí medzi najväčšie detské festivaly. Koná sa vždy počas letných prázdnin od roku 1996 v meste I-lan. Tohtoročnou témou festivalu je Slovensko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM