Správy

Skvelá príležitosť sa vracia: Mladí ľudia môžu získať cestovanie po krajinách EÚ zadarmo

Prichádza druhé kolo programu, ktorý mladým ľuďom môže umožniť dlhé týždne cestovať po európskych krajinách úplne bezplatne.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá príležitosť sa vracia: Mladí ľudia môžu získať cestovanie po krajinách EÚ zadarmo
Zdroj: Pixabay.com

Európska komisia (EK) vo štvrtok upozornila, že spúšťa druhé kolo súťaže DiscoverEU. Od štvrtka (12.00 h SEČ) do utorka 11. decembra (12.00 h SEČ) majú mladí ľudia, ktorí dovŕšili 18 rokov a ktorí sú občanmi niektorej z členských krajín EÚ, možnosť získať cestovný poukaz na cestovanie po Európe. Cestovať budú môcť od apríla do konca októbra budúceho roka.

Druhé kolo nadväzuje na prvé kolo súťaže, pri ktorom malo v období od júla do októbra 2018 možnosť cestovať po Európe 15 000 mladých ľu­dí.

Eurokomisár zodpovedný za vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics v správe pre médiá pripomenul, že mladí ľudia sa chopili tejto novej príležitosti objavovať európske kultúry a tradície a zažili, čo európska diverzita znamená, pričom spoznali aj nových priateľov.

Životné skúsenosti

„Po prvom kole sme mohli vidieť, že mladí ľudia získali sebadôveru a schopnosti vďaka svojej iniciatíve a komunikácii v cudzích jazykoch. Iniciatíva DiscoverEU je oveľa viac než len cestovanie, je to získavanie životných skúseností,“ dodal komisár.

Do druhého kola sa môže zapojiť ktokoľvek, kto je občanom EÚ a narodil sa medzi 1. januárom 2000 a 31. decembrom 2000. Záujemcovia sa môžu prihlásiť cez stránku Európskeho portálu pre mládež, kde sa musia zaregistrovať a uviesť svoje cestovateľské plány (https://europa.eu/…iscovereu_en).

Uchádzači budú vybraní na základe odpovedí na päť kvízových otázok s voliteľnými odpoveďami o európskej kultúre a rozmanitosti, o iniciatívach EÚ v oblasti mládeže a o nastávajúcich voľbách do Európskeho parlamentu, ako aj jednu dodatočnú otázku na tému týkajúcu sa druhého kola.

Úspešní uchádzači musia vycestovať v období medzi 15. aprílom a 31. októbrom 2019, ich „výlet“ môže trvať až 30 dní.

Komisia vyzvala najmä ľudí so špecifickými potrebami alebo sociálnymi problémami, aby sa do tohto kola súťaže zapojili, pričom im poskytne informácie a tipy a pokryje všetky náklady na osobitnú pomoc (sprevádzajúca osoba alebo vodiaci pes pre osoby so zrakovým postihnutím).

Zväčša vlaky

Úspešní uchádzači môžu vycestovať sami alebo v skupine (maximálne päť ľudí, ktorí dovŕšili 18 rokov, v jednej skupine). Odporúča sa, aby cestovali vlakom. Aby im však nič nebránilo vo voľnom pohybe po celom kontinente, budú môcť v prípade potreby využívať aj alternatívne spôsoby dopravy, ako sú autobusy alebo trajekty či vo výnimočných prípadoch aj letecká doprava. Vďaka tomu sa budú môcť zúčastniť aj mladí ľudia žijúci v odľahlých oblastiach alebo na ostrovoch v EÚ.

Podobne ako pri prvom kole bol aj počas druhej fázy programu každému členskému štátu EÚ pridelený určitý počet cestovných poukazov na základe podielu obyvateľstva danej krajiny na celkovom obyvateľstve Európskej únie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM