Webnoviny - Svet

Šlágrom EL UEFA duel Ajax - Juventus

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

PARÍŽ 17. februára (WEBNOVINY) – Jednoznačným šlágrom štvrtkového programu šestnásťfinále Európskej ligy UEFA 2009/2010 (EL UEFA) vo futbale je zápas medzi Ajaxom Amsterdam a Juventusom Turím. „Stará dáma“ pomerne prekvapujúco vypadla z Ligy majstrov a nedarí sa jej ani v domácej dlhodobej súťaži. Trénera Cira Ferraru koncom januára vymenil na lavičke Juventusu Alberto Zaccheroni a so svojimi zverencami si počas uplynulého víkendu pripísal na svoje konto prvý triumf. Trápiaci sa Turínčania vyhrali nad FC Janov 3:2, bol to pre nich prvý trojbodový ligový zápis po piatich stretnutiach bez víťazstva. Duel proti Ajaxu je zároveň odvetou finále Ligy majstrov 1995/96, v ktorom sa zrodila remíza 1:1 po predĺžení a v rozstrele zo značky pokutového kopu zvíťazil Juventus 4:2. Navyše pre Turínčanov je európsky pohár číslo 2 poslednou možnosťou na zisk prestížnej trofeje v tejto sezóne. „Musíme pokračovať v tvrdej práci. Zdá sa, že na domáci titul môžeme zabudnúť, ale cesta k triumfu v EL UEFA je stále otvorená,“ nechal sa počuť stredopoliar talianskeho tímu Jonathan Zebina. Juventusu patrí v Serie A 2009/2010 šiesta priečka, na vedúci Inter Miláno má štrnásť kôl pred koncom 16-bodové manko. „Juventus sa nachádza v kríze. Mali by sme využiť ponúkajúcu sa príležitosť,“ vyhlásil dánsky stredopoliar Ajaxu Christian Eriksen.

Horúcim adeptom na zisk celkového primátu v EL UEFA 2009/2010 je aj anglický veľkoklub, v ktorom pôsobí slovenský reprezentačný stopér Martin Škrtel, FC Liverpool. „The Reds“ hostia na domácom trávniku rumunskú Unireu Urziceni, ktorá rovnako ako jej štvrtkový súper skončila svoje účinkovanie z Ligy majstrov. „Úprimne povedané, radšej by som bojoval o anglický titul, alebo triumf v LM, ale musím akceptovať súčasnú situáciu. Snažím sa však myslieť pozitívne. Verím, že v Európskej lige sa dostaneme čo najďalej,“ povedal španielsky kouč mužstva z Anfield Road Rafael Benítez. Jeho zverencom patrí v najvyššej anglickej súťaži štvrtá pozícia so 14-bodovým odstupom na lídra – FC Chelsea. V drese Liverpoolu sa vo štvrtok neobjaví jeho najväčšia útočná zbraň a Benítezov krajan kanonier Fernando Torres, ktorý je zranený.

Zo slovenských futbalistov sa vo štvrtok môžu predstaviť aj obranca nemeckého VfL Wolfsburg Peter Pekarík, ktorý možno dostane šancu na ihrisku španielskeho FC Villarreal, Dušan Švento obliekajúci si dres rakúskeho Red Bull Salzburg na pôde belgického Standardu Liége a v základnej zostave holandského Twente Enschede by nemal chýbať ofenzívny stredopoliar Miroslav Stoch. Jeho zamestnávateľ hostí na domácej pôde nemecký Werder Brémy.

Program štvrtkových prvých stretnutí šestnásťfinále Európskej ligy UEFA 2009/2010 vo futbale (všetky časy sú uvedené v SEČ, odvety sú na programe 23. a 25. februára): 19.00: Rubin Kazaň (Rus.) – Hapoel Tel Aviv (Izr.) 19.00: Ajax Amsterdam (Hol.) – Juventus Turín (Tal.) 19.00: FC Bruggy (Belg.) – FC Valencia (Šp.) 19.00: FC Villarreal (Šp.) – VfL Wolfsburg (Nem.) 19.00: Standard Liége (Belg.) – Red Bull Salzburg (Rak.) 19.00: Twente Enschede (Hol.) – Werder Brémy (Nem.) 19.00: OSC Lille (Fr.) – Fenerbahce Istanbul (Tur.) 21.05: Athletic Bilbao (Šp.) – Anderlecht Brusel (Belg.) 21.05: FC Kodaň (Dán.) – Olympique Marseille (Fr.) 21.05: Panathinaikos Atény (Gréc.) – AS Rím (Tal.) 21.05: Atlético Madrid (Šp.) – Galatasaray Istanbul (Tur.) 21.05: FC Fulham (Angl.) – Šachťor Doneck (Ukr.) 21.05: FC Liverpool (Angl.) – Unirea Urziceni (Rum.) 21.05: SV Hamburg (Nem.) – PSV Eindhoven (Hol.) 21.05: Hertha Berlín (Nem.) – Benfica Lisabon (Portug.)

SITA, AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM