han Politika

Čaputovej ODKAZ na Medzinárodný deň boja proti homofóbii: Nedopusťme, aby nenávisť zabíjala

Dnes, teda 17. mája si takmer celý svet pripomína Medzinárodný deň boja proti homofóbii, bifóbii a transfóbii. Nezabudla naň ani slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Ilustračný obrázok k článku Čaputovej ODKAZ na Medzinárodný deň boja proti homofóbii: Nedopusťme, aby nenávisť zabíjala
4
Galéria

Už je to niekoľko mesiacov, čo Slovenskom otriasla vražedná streľba mladého odporcu LGBTI+ komunity. Na Zámockej ulici v centre Bratislavy spustil pri podniku Továreň šialené streľbu, pri ktorej zomreli dvaja mladí muži. Neskôr bol tento ohavný čin preklasifikovaný ako teroristický útok.

Dnešný Medzinárodný deň boja proti homofóbii, bifóbii a transfóbii je spomienkou na vyradenie homosexuality z Medzinárodnej klasifikácie chorôb Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Oslavuje sa v 130 krajinách, pričom v 37 z nich sú homosexuálne aktivity stále nelegálne.

Silné slová prezidentky

Na dôležitý dátum nezabudla ani prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá na sociálnej sieti zverejnila video a silný odkaz. „Minulý rok na Slovensku zabíjala nenávisť. Zobrala nám dva mladé životy a jeden vážne zranila. Dnes si pripomíname Medzinárodný deň boja proti homofóbii a transfóbii,“ začala prezidentka.

„Stretla som sa s mamou a s bratom Juraja. Stretla som sa aj s Radkou a jej mamou. Krásne milujúce rodiny zažívajú bolesť, ktorú si žiadna rodina neželá. Obdivujem ich silu a to, ako bojujú aj za ostatné rodiny a ľudí, aby mohli žiť v prijatí a bez strachu,“ pokračovala.

„Mrzí ma, že aj po tom všetkom, čo sa stalo, stále mnoho ľudí zažíva ponižovanie a útoky pre svoju sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu, a zažívajú to aj ich rodiny. Obávajú sa, že v predvolebnej kampani budú ešte väčším terčom,“ doplnila Čaputová.

„Nedopusťme, aby naše deti žili v spoločnosti, kde sa predsudky prelievajú do nenávisti. Kde nenávisť zabíja. Prosím, snažme sa rozširovať priestor dobra a prijatia medzi nami navzájom. Len takto máme šancu nenávisť spoločne vytlačiť,“ uzavrela hlava nášho štátu.

Nech sa páči, niečo ďalšie na PREČÍTANIE:

Čaputová pripomenula dôležitý deň
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM