Správy

Slováci čoraz viac poškuľujú po práci u susedov: Neuveríte, aké pozície ich lákajú

Práca v Česku bola vždy pomerne atraktívna. Analýza portálu Profesia.sk dokazuje, že záujem Slovákov o prácu u našich susedov výrazne opadáva.

Ilustračný obrázok k článku Slováci čoraz viac poškuľujú po práci u susedov: Neuveríte, aké pozície ich lákajú
Zdroj: TASR

Slováci u našich českých susedov mohli pracovať bez jazykovej bariéry, pričom ich často lákala vidina vyšších platov. České ministerstvo práce minulý týždeň informovalo, že počet pracujúcich Slovákov tam prvýkrát prekonal hranicu 200-tisíc.

Tomuto trendu môže byť však čoskoro koniec. Analýza portálu Profesia.sk dokazuje, že záujem Slovákov o prácu v ČR výrazne opadáva.

Nezáujem o Česko

Jedna pracovná ponuka v Česku zaujala minulý rok necelých osem uchádzačov. Analýza portálu ukazuje, že záujem Slovákov o ponuky za českými hranicami výrazne klesol. Priemerný počet reakcií sa medziročne znížil takmer o 10 uchádzačov na ponuku. Ešte v roku 2018 zareagovalo na jeden inzerát v Česku takmer 18 ľudí.

„Kým priemerný počet reakcií na ponuky u našich západných susedov klesol, reakcie na Slovensku, naopak, rástli. V roku 2018 zareagovalo na inzerát necelých 15 uchádzačov, vlani išlo o viac ako 17 ľudí. Tento impulz je pozitívny najmä pre zamestnávateľov, ktorí počas posledných rokov bojovali s nízkymi odozvami na pracovné inzeráty. Slováci, ktorí majú záujem o prácu doma, môžu navyše budúci mesiac využiť aj osobný kontakt s firmami, ktoré hľadajú ľudí v rôznych odboroch. Spoločnosť Profesia organizuje už 11. ročník festivalu príležitostí Profesia days,“ uviedla Nikola Richterová z Profesie.

Bratislavská Incheba Expo bude 4. a 5. marca venovaná témam trhu práce. Pre návštevníkov budú pripravené poučné workshopy, inšpiratívne prednášky, odborné zóny a, samozrejme, zamestnávatelia.

V roku 2019 hľadali firmy prostredníctvom portálu nových zamestnancov do Českej republiky vo viac ako 10-tisíc inzerátoch. V roku 2018 bolo ponúk zhruba o 3500 viac.

Nižší záujem možno sledovať aj pri pracovných inzerátoch v Prahe. V roku 2019 platilo, že na jednu ponuku v českej metropole zareagovalo takmer osem uchádzačov.

Lákajú nás susedia

Analýza mapuje tiež reakcie uchádzačov pri ponukách v ďalších susedských krajinách. Čísla ukazujú, že kým záujem Slovákov o Česko klesá, pri Maďarsku a Rakúsku sa reakcie vyvíjajú presne opačne.

Na ponuku práce v Rakúsku zareagovalo vlani v priemere 17 uchádzačov. Inzerát práce v Maďarsku prilákal viac ako 18 reakcií. V oboch prípadoch je však potrebné zdôrazniť, že počet ponúk v týchto krajinách je na Profesia.sk výrazne nižší ako počet ponúk v Českej republike.

Najlákavejšie pozície

Uchádzači, ktorí sa v roku 2019 zaujímali o prácu v Českej republike alebo Maďarsku, reagovali najčastejšie na pozície v obchode. Popri obchodných manažéroch a zástupcoch išlo ešte o pozície vodičov a baličov.

„Keď sa pozrieme na najobľúbenejšie ponuky práce v Rakúsku, môžeme vidieť, že ide skôr o pozície s nižšou kvalifikáciou. Slováci tu reagovali najviac na inzeráty, ktoré ponúkali miesta vodičov, robotníkov či pomocných pracovníkov,“ uviedla Richterová.

Zamestnávatelia hľadajú na Slovensku najčastejšie pracovníkov do výroby, dopravy a logistiky, ale aj informačných technológií a obchodu.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM