Zlatica Gregorová Rôzne

Slováci, ktorí dobyli svet: KVÍZ o prevratných vynálezoch našich rodákov

Možno si ani dobre neuvedomujeme, kde všade nás obklopujú šikovné vynálezy. Ich strojcami boli často zanietenci z krajiny pod Tatrami.

Ilustračný obrázok k článku Slováci, ktorí dobyli svet: KVÍZ o prevratných vynálezoch našich rodákov
Zdroj: TASR

Slováci sa vo svete nikdy nestratili. Dôkazom jé obrovské množstvo vynálezov, ktoré pretrvali až do dnešných dní. Vďaka nim tak dodnes využívame stroj na sódu, padák i termofor. Počas horúcich dní sa môžeme osviežiť vychladenou hroznovou limonádou.

Z rysovacích dosiek Slovákov však zišli aj plány na vrtuľník s ľudským pohonom, jednosmerný elektromotor, ktorý pracoval na elektromagnetickom princípe a iné zaujímavé objavy.

Náhoda či jasný cieľ?

Niektoré ich vynálezy vznikli úplnou náhodou, na iných pracovali celé mesiace, ba i roky. Stále však platí, že múdrosť našich predkov si treba vážiť.

Slováci by mali poznať, kto stál za vznikom aspoň tých najznámejších vynálezov a zlepšovákov.

Kvízujte s nami

Skúste sa i vy zamyslieť a prísť na to, kto bol autorom toho-ktorého vynálezu a ako veľmi ovplyvnil súčasnosť. Ponúkame vám kvíz o šikovných slovenských vynálezcoch.

Stačí kliknúť: Slovenské vynálezy hodné obdivu: Poznáte ich objaviteľov?

V kvíze sa vám postupne zobrazí desať otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd. Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Zlepšujte skóre

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vašim priateľom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM