Lucia Lauková Správy Rôzne

Slováci nakupujú drahšie: Potraviny od roku 2000 zdraželi takmer o polovicu

Podľa analytičky rastú ceny potravín na Slovensku najvýraznejším tempom v rámci celej únie. Od začiatku milénia sa ceny nafúkli takmer o polovicu.

Ilustračný obrázok k článku Slováci nakupujú drahšie: Potraviny od roku 2000 zdraželi takmer o polovicu
Zdroj: TASR

Od začiatku milénia zdraželi potraviny na Slovensku o 46 %. Spolu s Rakúskom je SR v strede európskeho rebríčka. Informovala o tom Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho družstva (SFD).

Slovensko si podľa nej v tomto roku pripisuje na svoje konto nelichotivé prvenstvo v EÚ, nakoľko ceny potravín a nealkoholických nápojov v SR rastú najvýraznejším tempom v rámci celej EÚ. „Pri pohľade na cenový vývoj od začiatku milénia to ale s umiestnením Slovenska v európskom rebríčku nie je až také tragické. Slovensko spolu s Rakúskom zaznamenali od roku 2000 nárast cien potravín a nealkoholických nápojov zhodne o 45,7 % a v rámci pomyselného rebríčka EÚ im patria priečky uprostred,“ spresnila.

Rast cien v iných krajinách

Jednoznačne najpomalší nárast cien potravín a nealkoholických nápojov v období 2000 až 2017 evidovali podľa nej v Írsku, a to o 7,6 %. V prípade Portugalska od začiatku milénia narástli ceny potravín a nealko nápojov o 27,5 %, vo Francúzsku a Holandsku zhodne o 31 %. Naopak, absolútnym rekordérom, a teda ekonomikou s najrýchlejším nárastom cien potravín a nealkoholických nápojov (až o 185,6 %), je Rumunsko. O vyše 120 % vzrástli ceny potravín od roku 2000 aj v Maďarsku a Lotyšsku.

Lacnejší je len nábytok

Poznamenala, že za posledných 17 rokov ceny tovarov a služieb na Slovensku vzrástli celkovo o 64,1 %. Najvýraznejší nárast sa pritom zaznamenal v prípade vzdelávania, a to o takmer 173 %. Nasledovala kategória bývanie a energie s nárastom cien o takmer 140 %. Iba nábytok a zariadenie domácností je lacnejšie ako na začiatku milénia, a to asi o 9 %.

A čo platy?

„Len pre zaujímavosť, podľa prepočtov údajov Štatistického úradu, priemerné nominálne mzdy Slovákov zaznamenali od roku 2000 nárast o 145 %. Podľa štatistík tak platy Slovákov za posledných 17 rokov vzrástli výraznejšie ako ceny tovarov a služieb, ale aj ako ceny samotných potravín, či nealkoholických nápojov,“ dodala Sadovská.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM